2008. november 9., vasárnap

Főzzünk könyvből! VKF! XXI.


Sziasztok, üdvözlök mindenkit, aki kíváncsian idekattint, főképp azok után, hogy kissé lemaradtam magamtól, másoktól meg még inkább...
Először is szeretném megköszönni Cserkének a stafétát, azért különösen is, mert a fentiek ellenére bízott bennem, sőt aggódott, bírom-e majd, belefér-e. Persze, hogy boldogan mondtam igent, hiszen valljuk be mindannyian magunknak, (én legalábbis magamnak bevallom) hogy mindannyiunkban ott motoszkál egy kicsi álom arról, amióta belekerül(t)ünk a gasztroblogger-világba, hogy majd egyszer én is (mi is) szervezhetünk egy ilyet; amikor izgatott kollégák várják az újabb, ötletes, fakanalat és fantáziát megmozgató kihívást. Máig emlékszem, hogy először a "Titkos Töltelék" VKF!-et csodáltam végig, akkor még csak olvasóként, talán nem volt több mint 20 résztvevője.

Van is nekem erre egy régóta dédelgetett témám, és bár sokat hezitáltam, hogy a közelgő ünnepekre tekintettel legyen valami mikulásos-karácsonyos-szilveszteres játék, azután mégis egocentrikusan úgy döntöttem, valósuljon csak meg az én kis álmom, és egyébként is biztos, hogy a blogok rengeteg jobbnál-jobb, szezonális és alkalmi recepttel lesznek majd tele az évvégi időszakban.

Úgyhogy kalandra fel, a cím lehet kétértelmű, de nekem teljesen egyértelmű: december 7.-i határidővel (na jó a szervező lustaságára tekintettel legyen +2 nap a legeslegvégső határidő) ide várok minden olyan receptet, amely valamilyen módon kapcsolódik egy irodalmi alkotáshoz. Vagyis semmiképp sem szakácskönyvről van szó a címben :)) Én nagyon szívesen olvasnék arról is a recept mellett, amit egy irodalmi alkotás inspirált, hogy ki miért választotta épp azt a könyvet, mi az ami a recepten kívül (vagyis hát az ételen kívül, mert Proust nem szolgált ugye a madeleine receptjével) megragadta benne. Nincs ezen túl semmiféle megkötés, jöhet az előételek, levesek, főételek, desszertek, koktélok - szóval ezerféle színes és varázslatos ennivaló és innivaló - kavalkádja, ihlesse azt gasztroregény vagy a Háború és béke...
Jó (újra)olvasást, fejtörést, jó játékot együtt!

A recepteket és a történeteket - a megjelenésük linkjét - (na és az ajánlanivaló olvasnivalókat) a piszkeblog@windowslive.com címre várom december 7-én vasárnap éjfélig. Ha valakinek még nincs blogja, ugyanerre a címre küldheti mail-jét és a fotót.

Az üzleti, kereskedelmi és ügynöki célú nevezések kizárva.


24 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Piszke, az kell, hogy néha megvalósuljanak az álmok, úgyhogy jól tetted. :) Egyelőre ugyan kissé tétován állok a feladat előtt, de korántsem reménytelenül. :)

macs írta...

Piszke, azt kell mondjam zseniááááális! :) Nagyon jópofa téma! Egyelőre még nekem sincs konkrét ötletem, de már kattognak a fogaskerekek.

Névtelen írta...

Szuper téma, nekem nagyon tetszik! Valami hasonló már bennem is motoszkált egy ideje! Köszi!:)

Gabojsza írta...

Juj, de izgalmas:-)))
Lázas gondolkodásba kezdek!

Névtelen írta...

Ez óriási!! Úgyis épp bevallottam, hogy szívesebben merülök el egy regényben, mint egy szakácskönyvben, most ezt akkor teljes joggal - előírásszerűen tehetem :-)
Niki

Mamma írta...

Ha jól értem, bármilyen irodalmi mű ihlette fogás versenyben van:-). Mondjuk, ha nekem az Öreg halászról egy mojito jutna az eszembe, az is játszik, ugye??:-))

Ez tényleg felcsigázó, és jó, hogy az érzéseidre hallgattál, Piszke!!:-)

nana írta...

nagyon jó a téma, köszönjük! megpróbálom összeszedni magam, és ezt nem kihagyni!

phzs írta...

Ez igazán rád jellemző, és hozzád méltó téma. Azért merem ezt így kijelenteni, mert kedves emlékem a tavalyi angyalkajáték tőled kapott csomagja, ami nagyon is személyes figyelemről árulkodott.
Ötletem támadt azonnal: elég régen gondolkodom azon, hogy az egyik kedvenc könyvem kulcsjelenetében szereplő ételt megfőzöm, és talán egy autentikus receptet is találtam már hozzá.
A másik üzenetemen meg gondolkozz el, inkább most, mint a VKF után, mert nem lesz semmi megírni az összefoglalót. Vagyis mi az a hét dolog, amit még tudhatunk rólad?

Zsuzsi írta...

Szia!
Nagyon jó az ötlet, kreatív, gondolkodásra serkentő. Egy kérdésem lenne: Filmből ér receptet kölcsönvenni?Üdv: Zsuzsi

Névtelen írta...

Piszke ez nagyon jó kis téma! A könyvet már meg tudom jelölni, a recepten még ötölök! Köszi!

Névtelen írta...

Igen!!! Sok-sok jó téma volt eddig, de ez egyszerűen tökéletes! Nagyon tetszik! Telis tele vagyok ötletekkel és mindennél jobban várom mások írásait.
És olyan jó lesz újra olvasni kedvenc könyveimet is receptek után kutatva.

Millie írta...

Ez az eddigi legeslegjobb téma eddig! Nem hagyom ki!!! Gratulálok!

erős ildikó írta...

De jó!! Az első ötlet azonnal beugrott...

Névtelen írta...

Piszke!
Te nagyon különleges Ember lehetsz!
Ez nagyon jó feladat!

Köszi!!!!

Gabah írta...

Óóóóóó, nagyon, nagyon, nagyon vártam már, hogy valaki ezzel a témával mozgassa meg a gasztrobloggerek fantáziáját!
Tündér vagy, Piszke!
Köszi!
:-)

Milene írta...

Piszke, ez nagyon jó téma! Tetszik! És már jár is az agyam. Most egy darabig nem fogok tudni másra figyelni :) Szeretem az ilyen kihívásokat!

Névtelen írta...

Piszke, ez a téma zseniális! Nagyon örülök neki és remélem, sikerül is valami élvezhetöt alkotni, az ihletö könyv már megvan!

Gabriella írta...

Hú, micsoda téma. A receptekkel együtt könyvajánlást is kapunk. És ezt mind még jócskán karácsony elött. Így bövíthetem majd a karácsonyi listámat. :-))))
Üdv, Gabriella

Piszke írta...

Köszönöm a lelkesedést, nagyon jólesett! Így össze lehet kötni a kellemeset a kellemessel - vagy a hasznosat a hasznosssal? Attól függ milyen szemszögből közelítjük meg a Gutenberg-galaxist meg a konyhaművészetet...

chili&vanilia írta...

nagyon örülök, hogy nem karácsonyi recepteket kell alkotni:) ez ötmilliószor sokkal jobb!!

Zsuzsi írta...

Egyrészről gratula az ötlethez, nagyon tetszik! Másrészről pedig, ha van kedved mesélni:
http://le-bigmac.blogspot.com/2008/11/7th-heaven-akarom-mondani-things.html

Maimoni írta...

Hááát, eddig én csak szemléltem a verseny fordulóit, a levesesbe már majdnem neveztem, de szerintem most tényleg fogok! Nagyon tetszik a téma!

Névtelen írta...

A salátás vkf is jó volt,megpróbálunk újra bekapcsolódni a játékba!
Üdv,
f.

"saját levében" írta...

Próbáltam neked elküldeni a pályázatom linkjét, de visszadobja a levelet az e-mail címed.

Related Posts with Thumbnails