2008. szeptember 12., péntek

Háromsajtos harapnivaló


Sajt, dió, dió, sajt, és esetleg még egy kis dió. Ilyesmi - meg még mindenféle őszi - dolgok fordulnak meg mostanában a kamránkban és a konyhánkban, mert a csalóka hőség ellenére itt ólálkodik a hideg és a sötétség, amire fel kell készülni pl. azzal, hogy energiában gazdag csonthéjasokat eszünk mindenféle formában, némi védőréteget képezve a fagyok ellen. Ez genetika, be van kódolva, úgyhogy tessék többet sétálni...

Egyébként ideális vacsorakaja, eszegetnivaló barátokkal, pohár sörrel, fehérborral vagy egy hatalmas bögre jegesen hideg Igazi Tejjel.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
10 dkg zsíros reszelni való sajt (ementáli, gouda, trappista pl)
1 tasak szárított élesztő
2 dl langyos víz
2 ek olivaolaj/napraforgóolaj
1 tk. só
5 golden alma
5 dkg dió
10 dkg roquefort/márványsajt
10 dkg brie (vagy camambert)
1 tasak szárított élesztő
1 tk. só
bors

Eredetileg a recept friss kelesztést írt, de én reggel gyorsan összekevertem, hűtőbe raktam, azután amikor hazaestem 1 órára kitettem a konyhaablakba besütő napra, és meg is volt a kelesztés...

A lisztet, a lereszelt sajtot, a sót, a szárított élesztőt ruganyos tésztává gyúrtam a langyos vízzel és az olivaolajjal. Géppel nem ment, mert elég kemény a tészta, de kézzel is elég volt öt perc hozzá. Ezután aludni ment letakarva a hűtőbe úgy 8 órára.
Este egy órai kelesztés után a még mindig igen ruganyosan ellenálló tésztát (igazából a pizzatésztára hajaz egy kicsit) fél centi vékony négyszögre nyújtottam - pont belefért egy normál gáztepsibe.

Az almát vékony szeletekre vágva beborítottam a tésztát, igazságosan elmorzsoltam rá a roquefortot, rászórtam a kis kockákra vágott brie-t, a durvára vágott diót, a borsot azt viszont elfelejtettem rádarálni.

Elsőre soknak tűnt ennyi liszthez az egész zacskó élesztő, de működött, és nem lett élesztőízű.

200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt illatos gyönyörűség lett belőle.
Az egészet megettük vacsorára.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails