2008. január 12., szombat

Kuglóf






Igazán régimódian hangzik. Nekem kis csipketerítők, nippek, porcelánok,csészében forró kakaó, és szerencsétlenül feszengő kisuvickolt gyerekek jutnak róla eszembe. Pedig dehogy. Nálunk ez szokásos szombat délelőtti felfordulást, a leves türelmetlen bekanalazását (márha egyáltalán) és a gyerekkoromban ezerszer hallott és mindig utált, de persze most állandóan általam szajkózott figyelmeztetést jelenti: várd meg, míg kihűl, mert fájni fog tőle a hasad!!

Hozzávalók:

50 dkg liszt (most Bácskai finomliszt)
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
5 dl tej
4 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
10 dkg vaj
1 csipet só

jó sok mazsola

ízlés szerinti arányú és mennyiségű kristálycukor-kakaópor keverék

Legeslegjobb, ha minden hozzávaló szobahőmérsékletű - vegyünk ki este mindent hűtőből-kamrából.

A tejből 1,5 decit 2 kk. porcukorral meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt. Amíg felfutott, a tojássárgáját, a vajat, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót egy nagy tálban robotgéppel habosra kevertem.
Hozzáöntöttem az élesztős tejet, kicsit összekevertem, hozzákevertem a lisztet, majd a maradék 3,5 dl tejet. A robotgép dagasztókarjával teljesen simára és fényesre dolgoztam - kellett neki vagy 10 perc.
Két órát kelt letakarva a jó meleg konyhában.

Ezután a jól kilisztezett munkalapon átgyúrtam és 1/3-2/3-ad részre osztottam. Megint liszteztem, a nagyobbik gombócot kb. 3 mm vastagra - úgy 40X20-as téglalapnak mondható alakúra - nyújtottam. A széleit kihagyva jól megszórtam a kakaós cukorral és aztán a hosszabbik oldalánál fogva feltekertem, a végét és a szélét jól összenyomkodtam, ne folyjon ki majd az olvadt kakaó, csigaszerűen feltekertem és óvatosan átemeltem a kivajazott 28 cm-es csatos tortaformámba. ( Ekkor még messze nem tölti ki a formát, középre kell rakni.)
A kisebb gombóccal is így jártam el, csak olyan 15X30-as méretű lett a téglalap belőle, és mazsolával szórtam meg. Ezt egy fém, szélesebbik részén 22 cm átmérőjű jól kivajazott kuglófformába tekertem bele.

Egy óra újabb kelesztés után 200 fokos sütőbe tettem őket (beférnek együtt), 5 perc múlva levettem 175 fokra a hőt, és 10 perc múlva be is takartam alufóliával a tetejüket, hogy ne barnuljanak meg nagyon. 45-50 perc volt a sütési idő. (Tűpróba kell, lehetőleg olyan részen, ahol nem lesz olvadt kakaós töltelékes a hústű...)

Sajnos akárhogy is számolom, ez tényleg minimum 4,5 óra alatt készül el. Igaz ebből közel 4 a kelesztés és a sütés. Addig fejtsünk keresztrejtvényt, menjünk el futni, feküdjünk vissza aludni, vagy ami tetszik. Persze lehet takarítani, teregetni, vasalni és gyereket nevelni is közben. De úgy tényleg fárasztó.





1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát a fáradozást megéri! És jó ötlet ez a "2 in 1" verzió!

Related Posts with Thumbnails