2007. augusztus 9., csütörtök

Málnalikőr (még) harmincasoknak is


Még csak ámultam-bámultam a blogokon, de amint Chilinél megláttam a málnalikőrt, tudtam, hogy ezt biztos kipróbálom. A post címe is magáért beszél. Majdnem lemaradtam a kerti málnánkról, és mikorra a rengetegmindenmás - az Élet dolgai - mellett észbekaptam, csak alig 60 dkg málnát tudtam levarázsolni a bokrainkról. Ezért 2/3 mennyiségeket vettem alapul, ami igen bénán néz ki leírva. Ezért álljon itt az eredeti recept:

Hozzávalók:

1 kg málna
7,5 dl vodka
2 dl víz
40 dkg cukor

A málnát kicsit összetörtem, befőttesüvegbe tettem, és felöntöttem a vodkával. Ezután 5-6 hétig pihentettem sötét, hűvös helyen - hűtőszekrényben ( a borospince is kiváló, ha van ) - és néha megrázogattam.
Tegnapelőtt aztán a vízzel és a cukorral szirupot főztem, és egy kigőzőlt üvegbe gézen keresztül beleszűrtem a málna-vodka keveréket, ráöntöttem a szirupot, össszeráztam, és most megint következik 2-3 hónapnyi érlelés.

Nyilván sokatmondó, hogy egy db hétdecis üres vhiskysüveget készítettem elő, pedig gyors fejszámolás során kiderülhetett volna, hogy a 2/3 mennyiség is biztos több lesz ennél. Tehát tölcsér ki, szirup maradékával lábosban az üveg tartalma összekever, vissza üvegbe stb. És a tört málnát nem nagyon mertem nyomkodni, mert nem voltam benne biztos, hogy esetleg a rostok mégis átcsúsznak a gézen. Mindenesetre a málna a befőttesüvegben szép folyamatosan engedte ki még magából a levét, azt még lehetett a pótüvegbe öntögetni. Tehát legközelebb nagy gézzel, nagy szűrőn a szirupos lábasba szűröm, és egy éjszakára állni hagyom, hagy csepegjen le teljesen.
A nagy üveget szigorúan lezártam, a kicsiből persze kóstoltunk azonnal, kisért már vaníliafagyit, és szerintem a kis bébiételes üveg hamarosan kiürül...
Nagyon finom, nem is tudom, miért ment ki a házi likőrkészítés annyira a divatból - még emlékszem a 80as évekből nagynéném szuper tojás- és csokilikőrjeire. Aki az évvégi ünnepeken ilyet szopogatna - vagy ajándéknak is kiváló -, még belevághat, mert Chili szerint mélyhűtöttből is jó !!
A kétharmad mennyiségből kb 9 dl. likőr lett.
Na még a fotó, egy backlink, aztán irány a hűtő!

ChiliésVanilia receptje.

2 megjegyzés:

Anna Skach írta...

Több mint 1l ha jól olvasom ugye? Szóval 2/3 mennyiséggel csináljam, akkor lesz elég a literes üveg jól értem? Üdv Anna

Piszke írta...

Igen, és lehet egy pici kimarad kóstolónak. Tehát ha 5 dl vodka az alap, ahhoz jön 1,4 dl víz, plusz a felolvadt 27 dkg cukor na és a málnából is valamennyi folyadék.Ahogy írrtam, a málnát csak kicsit szabad nyomkodni, mert a rostok is átmennek a gézen, és az az üveg alján nem túl szép seprűszerűséget képez.

Related Posts with Thumbnails