Nálunk vannak nagy marcipánrajongók, akik simán letolnának negyed kilót egyben, meg olyanok is, akik műgonddal lekapirgálják a marcipánborítást a tortáról, és félrelökik a tányér szélére.
Ez a keksz viszont valahogy mégis úgy sikerült, hogy marcipán ide vagy oda, mindenki egyformán ingajáratban közlekedett ki érte a kamrába, és el kellett dugni belőle a fotózáshoz.
A marcipán és a mák is érződik jól benne és finom puha,ha nem sütjük túl,csak kívül roppanós.
Elég egyszerű összedobni, főleg hogy nem kell kiszúrózni, csak arra kell figyelni,hogy a kinyújtott tésztát szorosan tekerjük fel, ahogy látszik a képen, így nem válik el a mákos réteg a tésztától.
Teljesen leegyszerűsítve viszont bele lehet keverni is a mákot és egyebeket a tésztába, és akkor lehet rúddá formázni a tésztát, hűtés után felkarikázni,és már lehet is enni.
Hozzávalók: (30-35 db kekszhez)
15 dkg liszt
3 gr (csapott kávéskanál) sütőpor
csipet só
10 dkg marcipánmassza
5 dkg vaj
7,5 dkg (nád)cukor
1 tojás
5 dkg darált mák
2dkg cukor
2 ek barackdzsem
fél narancs leve
A marcipánt és a vajat felkockáztam, a cukorral és a tojással késes robotgépben homogén masszává kevertem.
Az elkevert száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, sót – hozzászórtam és addig pörgettem a a robotgépben, míg el nem kezdett összeállni.
Munkalapra borítottam, kézzel gyorsan összegyúrtam,elfeleztem, és két ujjnyi vastag téglalapot formáztam a tésztából.
Folpackba csomagoltam, fél órát a hűtőben pihentettem.
Lisztezett munkalapon, gyorsan dolgozva egy-egy 15x25-ös vékony téglalappá nyújtottam a tésztatömböket, vékonyan megkentem a barackdzsemmel és megszórtam a cukorral elkevert mákkal.
Kissé megnyomkodtam, és rácsavartam a narancs levéből, épp hogy nedves legyen a mákréteg.
Szorosan felcsavartam a tésztát, és nagyon éles késsel kisujjnyi vastag szeletekre vágtam.
175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10 percig sütöttem, sütés után közvetlenül még kicsit puhák a sütemények, de hűlés közben tovább szilárdulnak még!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése