Tegnap volt a Macaron Day, nálunk is, erről már tavaly írtam itt. Régóta megvan már az ötlet arra, hogy házasítsam a klasszikus magyar sütiket a klasszikus francia sütivel. Itt az első, legegyszerűbb példa rá, hiszen a Rákóczi túrós is cukros tojáshab, túró, baracklekvár, na meg egy kis tészta, a macaron meg cukros tojáshab, egy kis mandula, a töltelék meg lehet akár baracklekvár meg túró is. Teljesen hozta a Rákóczi túrós fílinget, csak épp cuki macaron formában, a Válogatós Banda pillanatok alatt eltüntette, és mindenki boldogan jelentkezett, hogy tökéletes félbeharapott fotóalanyt produkáljon.
Hozzávalók:
egy adag sima macaron, fél rúd vanília kikapart magjával ízesítve - recept pl. itt
túrókrém ( túró, porcukor, citromlé)
A macaronok töltésekor körben kaptak egy túrókrém-gyűrűt, középre pedig sűrű házi barackdzsemet adagoltam.
De jó! Nagyon tetszik ez a Rákóczi hangulatú ízvilág!:)
VálaszTörlésAtyaúúúúúúristen! Piszke, ez iszonyat jól néz ki, meg nagyon jól hangzik! Imádom a Rákóczi túróóóst! Gratulálok!:)
VálaszTörlésPiszke!
VálaszTörlésAzta, nem jutok szóhoz, komolyan mondom ez valami remekmű:-)))
Isteni lehet! Ez szuper ötlet! Nekem találtad ki szerintem. :)
VálaszTörlésEz eszméletlen jó ötlet!
VálaszTörlésKöszi csajok! :), van még pár ilyen betervezve, majd jönnek sorban, csak a legegyszerűbb ez volt, nagyon adta magát az alaptésztához.
VálaszTörlésjesszuskám, hát ez... mennyire jó már!
VálaszTörlés(kár, h. még mindig félek a macaroncsinálástól :S)
Számomra ez lenne a tökéletes macaron, csodaszépek.
VálaszTörlésHűha,nem is hittem volna, hogy még tovább lehet fokozni a macaronjaidat,minden elismerésem a tiéd!
VálaszTörlésHát macaron királynő.. ez megint eszméletlen lett.
VálaszTörlésSzólíthatlak Mesternek?...Emelem kalapom, mint mindig, mikor ide tévedek!!!
VálaszTörlésNézz be hozzám:)
VálaszTörlésNagyon ötletes!Csodás a blogod!
VálaszTörlésMarmalade, szerintem maradjunk csak a Piszkénél...
VálaszTörlésKriszta, welcome :).
félek a macaron sütéstől, de a remekműveidet elnézegetve egyre nagyobb kedvet érzek hozzá =)
VálaszTörlésNézd csak meg a legelső bejegyzésem! Én se úgy születtem, hogy tudok ilyet! És beszámoltam még fiaskóról... Érdemes előszor 1 tojásfehérje súlyához arányosítva kipróbálni, azután menni fog, csak 1x kell ráérezni, mint pl. a kelt tésztáknál vagy a képviselőfánknál, utána menni fog. És sok részletes leírást olvashatsz itt, ha időrendben megnézed, ha volt valami új tapasztalatom, vagy változtattam valamit (főleg hőfokban) azt is megírtam mindig. A próbálgatás azért sem árt, mert nagyon sütőfüggő, a sajátod kell eltalálni!
VálaszTörlésMéghogy nem lehet házilag jó macaront sütni!!! ezt olvastam ugyanis ma. Ez butaság! A Te macaronod, verei a legtöbb cukrászdait, amit kóstoltam. Le kalappal, ez pedig egy csúcsszuper változat!!!! Nyithatnál egy macaron shopot itt a közelemben ;)
VálaszTörlésMég egy dolog: hétvégén Thomsa Keller könyvéből én is elkészítettem. Annyira érdekes. 1,25 csésze tojásfehérjéhez ír 5 csésze madulalisztet és 5,75 csésze porcukrot + 2 ek kristálycukrot. Én egy cészséből csináltam, ami 8 fehérje volt, de sokkal több anyag kell ebbe, mint az eredeti receptbe, ha jól látom...vagy mégsem? mégis macaronos lett, van talpa, kivül roppan, belül puha, a legjobb, amit eddig sütöttem, pedig mindig elrontottam még.Mitől lehet ez?
VálaszTörlésNa tegnap este elszállt a jó hosszú válaszom!
VálaszTörlésSzóval hallottam már, hogy pl. a Le Meridienben tanulható macaronnak is nagyon sűrű a masszája. 8 fehérje az nagyjából 230-25n gr. A cukor ehhez 558 gr, azért végül is az arány nagyjából hasonló, mert kicsit több mint dupla a fehérjéhez a cukor, és ez a Tartelett receptben is így van: 90-hez 200 gr. A mandulaliszt csészéjét nem tudom súlyra :)
A David Lebovitz recept is nagyon sűrű volt.
Hoztam egy könyvet Fro-ból ott 3 fehérjéhez 100/100/100 porcukor, mandulaliszt és sima cukor van.
Egyébkánt a tömör szerkezet jobb, mintha nagy magas és nagyon légzsákos!
szia,
VálaszTörlésa kávés macaron recepted alapján tegnap nekirugaszkodtam életem első macaronjának...
és annak ellenére, hogy normális habzsák (feltétlen be kell szereznem egyet) híján nejlonzacskóval bénáztam (egyszer még ki is durrant a zacskó, szóval kaparhattam ki a maradékot belőle és áttölteni egy másik zacskóba - meglepő módon ez nem tette tönkre a tésztát), és hogy a sütéssel bénáztam kicsit, az eredmény szinte tökéletes lett! Köszi a receptet!
ha sikerül beszereznem por állagú ételfestékeket, és olcsóbb mandulát, mert blansírozottat most csak aranyáron találtam (700 Ft/15 dkg), nekiállok a kísérletezésnek :) itt egy fotó az alkotásomról: http://img851.imageshack.us/img851/845/p1050709c.jpg
Üdv,Dóra
Hajrá Dóra! Nagyon ügyes vagy! Egyszer volt, hogy én is cukroszacskó sarkát vágtam ki, mert tönkrement a habzsákom...:) A szeletelt mandulát tökjól lehet darálni, ha nincs mandulalisztem (ami finomra darált mandula tulképp) azt darálom össze porcukorral a kávédarálóban ( fele-fele arányban, úgy nem ragad annyira bele), azt errefelé már 10dkg/300 Ft körül lehet kapni. De ha héjas mandulát veszel, akkor 3 percre lobogó vízbe téve nagyon könnyű kipattintani a héjából - csak utána jól meg kell szárítani.
VálaszTörlésMegnéztem a képet: tökéletesek!
VálaszTörlésköszönöm! :)
VálaszTörlésSzeletelt mandulát akartam venni, de azt sehol se láttam... Blansírozni meg nem akartam nekiállni :) Viszont az Ázsia Bt honlapján úgy látom, hogy náluk 280 Ft/10 dkg áron lehet kapni szeletelt mandulát, legközelebb ott veszek. Még por állagú ételfestéket is árulnak :) Következőnek piros macaronokat szeretnék gyártani fehércsokis-málnás ganache-al. Mivel repülőn szeretném szállítani, a lekvárosat/vajkrémeset nem merem bevállalni, ez legalább megdermed.. :)
Dóra
(inkább elővigyázatos vagyok, mióta a franciák egyszer kidobták a camambert-em a biztonsági ellenőrzésnél, mondván folyadék... ez már örök fájó emlék marad :))
VálaszTörlésTőlem is vettek már el St Aubray-t :)). Jó étvágyat kívántam a személyzetnek...
VálaszTörlésA lekváros szerintem nagyon hamar át is áztatná a macaronokat, az sziinte elkészülte után tökéletes, nem kell érlelni.