2011. március 21., hétfő

Rákóczi túrós macaron




Tegnap volt a Macaron Day, nálunk is, erről már tavaly írtam itt. Régóta megvan már az ötlet arra, hogy házasítsam a klasszikus magyar sütiket a klasszikus francia sütivel. Itt az első, legegyszerűbb példa rá, hiszen a Rákóczi túrós is cukros  tojáshab, túró, baracklekvár, na meg egy kis tészta, a macaron meg cukros tojáshab, egy kis mandula, a töltelék meg lehet akár baracklekvár meg túró is. Teljesen hozta a Rákóczi túrós fílinget, csak épp cuki macaron formában, a Válogatós Banda pillanatok alatt eltüntette, és mindenki boldogan jelentkezett, hogy tökéletes félbeharapott fotóalanyt produkáljon.

Hozzávalók:

egy adag sima macaron, fél rúd vanília kikapart magjával ízesítve - recept pl. itt
túrókrém ( túró, porcukor, citromlé)
házi barackdzsem



A macaronok töltésekor körben kaptak egy túrókrém-gyűrűt, középre pedig sűrű házi barackdzsemet adagoltam.

25 megjegyzés:

Erika írta...

De jó! Nagyon tetszik ez a Rákóczi hangulatú ízvilág!:)

szepyke írta...

Atyaúúúúúúristen! Piszke, ez iszonyat jól néz ki, meg nagyon jól hangzik! Imádom a Rákóczi túróóóst! Gratulálok!:)

Gesztenye receptjei írta...

Piszke!
Azta, nem jutok szóhoz, komolyan mondom ez valami remekmű:-)))

Pixie Pie írta...

Isteni lehet! Ez szuper ötlet! Nekem találtad ki szerintem. :)

chriesi írta...

Ez eszméletlen jó ötlet!

Piszke írta...

Köszi csajok! :), van még pár ilyen betervezve, majd jönnek sorban, csak a legegyszerűbb ez volt, nagyon adta magát az alaptésztához.

csuszta írta...

jesszuskám, hát ez... mennyire jó már!
(kár, h. még mindig félek a macaroncsinálástól :S)

családi tűzhely írta...

Számomra ez lenne a tökéletes macaron, csodaszépek.

Vesta írta...

Hűha,nem is hittem volna, hogy még tovább lehet fokozni a macaronjaidat,minden elismerésem a tiéd!

Puszedli írta...

Hát macaron királynő.. ez megint eszméletlen lett.

Marmalade írta...

Szólíthatlak Mesternek?...Emelem kalapom, mint mindig, mikor ide tévedek!!!

családi tűzhely írta...

Nézz be hozzám:)

Kriszta írta...

Nagyon ötletes!Csodás a blogod!

Piszke írta...

Marmalade, szerintem maradjunk csak a Piszkénél...

Kriszta, welcome :).

katicamanó írta...

félek a macaron sütéstől, de a remekműveidet elnézegetve egyre nagyobb kedvet érzek hozzá =)

Piszke írta...

Nézd csak meg a legelső bejegyzésem! Én se úgy születtem, hogy tudok ilyet! És beszámoltam még fiaskóról... Érdemes előszor 1 tojásfehérje súlyához arányosítva kipróbálni, azután menni fog, csak 1x kell ráérezni, mint pl. a kelt tésztáknál vagy a képviselőfánknál, utána menni fog. És sok részletes leírást olvashatsz itt, ha időrendben megnézed, ha volt valami új tapasztalatom, vagy változtattam valamit (főleg hőfokban) azt is megírtam mindig. A próbálgatás azért sem árt, mert nagyon sütőfüggő, a sajátod kell eltalálni!

á la carte kulinaria írta...

Méghogy nem lehet házilag jó macaront sütni!!! ezt olvastam ugyanis ma. Ez butaság! A Te macaronod, verei a legtöbb cukrászdait, amit kóstoltam. Le kalappal, ez pedig egy csúcsszuper változat!!!! Nyithatnál egy macaron shopot itt a közelemben ;)

á la carte kulinaria írta...

Még egy dolog: hétvégén Thomsa Keller könyvéből én is elkészítettem. Annyira érdekes. 1,25 csésze tojásfehérjéhez ír 5 csésze madulalisztet és 5,75 csésze porcukrot + 2 ek kristálycukrot. Én egy cészséből csináltam, ami 8 fehérje volt, de sokkal több anyag kell ebbe, mint az eredeti receptbe, ha jól látom...vagy mégsem? mégis macaronos lett, van talpa, kivül roppan, belül puha, a legjobb, amit eddig sütöttem, pedig mindig elrontottam még.Mitől lehet ez?

Piszke írta...

Na tegnap este elszállt a jó hosszú válaszom!

Szóval hallottam már, hogy pl. a Le Meridienben tanulható macaronnak is nagyon sűrű a masszája. 8 fehérje az nagyjából 230-25n gr. A cukor ehhez 558 gr, azért végül is az arány nagyjából hasonló, mert kicsit több mint dupla a fehérjéhez a cukor, és ez a Tartelett receptben is így van: 90-hez 200 gr. A mandulaliszt csészéjét nem tudom súlyra :)

A David Lebovitz recept is nagyon sűrű volt.

Hoztam egy könyvet Fro-ból ott 3 fehérjéhez 100/100/100 porcukor, mandulaliszt és sima cukor van.

Egyébkánt a tömör szerkezet jobb, mintha nagy magas és nagyon légzsákos!

Névtelen írta...

szia,

a kávés macaron recepted alapján tegnap nekirugaszkodtam életem első macaronjának...
és annak ellenére, hogy normális habzsák (feltétlen be kell szereznem egyet) híján nejlonzacskóval bénáztam (egyszer még ki is durrant a zacskó, szóval kaparhattam ki a maradékot belőle és áttölteni egy másik zacskóba - meglepő módon ez nem tette tönkre a tésztát), és hogy a sütéssel bénáztam kicsit, az eredmény szinte tökéletes lett! Köszi a receptet!
ha sikerül beszereznem por állagú ételfestékeket, és olcsóbb mandulát, mert blansírozottat most csak aranyáron találtam (700 Ft/15 dkg), nekiállok a kísérletezésnek :) itt egy fotó az alkotásomról: http://img851.imageshack.us/img851/845/p1050709c.jpg
Üdv,Dóra

Piszke írta...

Hajrá Dóra! Nagyon ügyes vagy! Egyszer volt, hogy én is cukroszacskó sarkát vágtam ki, mert tönkrement a habzsákom...:) A szeletelt mandulát tökjól lehet darálni, ha nincs mandulalisztem (ami finomra darált mandula tulképp) azt darálom össze porcukorral a kávédarálóban ( fele-fele arányban, úgy nem ragad annyira bele), azt errefelé már 10dkg/300 Ft körül lehet kapni. De ha héjas mandulát veszel, akkor 3 percre lobogó vízbe téve nagyon könnyű kipattintani a héjából - csak utána jól meg kell szárítani.

Piszke írta...

Megnéztem a képet: tökéletesek!

Névtelen írta...

köszönöm! :)
Szeletelt mandulát akartam venni, de azt sehol se láttam... Blansírozni meg nem akartam nekiállni :) Viszont az Ázsia Bt honlapján úgy látom, hogy náluk 280 Ft/10 dkg áron lehet kapni szeletelt mandulát, legközelebb ott veszek. Még por állagú ételfestéket is árulnak :) Következőnek piros macaronokat szeretnék gyártani fehércsokis-málnás ganache-al. Mivel repülőn szeretném szállítani, a lekvárosat/vajkrémeset nem merem bevállalni, ez legalább megdermed.. :)
Dóra

Névtelen írta...

(inkább elővigyázatos vagyok, mióta a franciák egyszer kidobták a camambert-em a biztonsági ellenőrzésnél, mondván folyadék... ez már örök fájó emlék marad :))

Piszke írta...

Tőlem is vettek már el St Aubray-t :)). Jó étvágyat kívántam a személyzetnek...

A lekváros szerintem nagyon hamar át is áztatná a macaronokat, az sziinte elkészülte után tökéletes, nem kell érlelni.

Related Posts with Thumbnails