Sok helyen lehetett már olvasni a magyar blogokon, és a citromos-mákos macaronnál Jucka kommentben említette, hogy citromvaj néven Az ínyesmester szakácskönyvében is megtalálható. Mindenesetre a találmány jogát nem lehet elvitatni az angoloktól, ahol tradicionálisan scone mellé adják, és klasszikusan készítik narancsból és málnából is. Én az ausztrál vigyori szakács, Bill ( de tényleg, ez a pasi mindig fülig érő szájjal főz) receptje alapján csináltam meg a macaronokhoz, de nagy sikere volt sima kalácsra kenve is. Ahogy körülnéztem, ez a recept sokkal-de sokkal vajasabb a többieknél, ami a kalóriáknak ugyan betesz - bár a nutellától messze van - viszont nincs semmi tojássárgája íze, és nagyon jó a cukor-citrom arány, egyáltalán nem édes, hanem kellemesen savanykás. Tökéletes uzsonna- vagy ráérős hétvégi reggeli-kaja, de ezt a változatot tortába, piskótába is lehet tölteni, nyugodtan, nem fog kifolyni, sőt hűtőben kifejezetten kemény.
Kiskanállal magában is finom :).
Hozzávalók:
2 kicsi tojássárga
6 dkg porcukor
fél citrom finomra reszelt héja
30 ml citromlé
20 dkg vaj
Az első 4 hozzávalót simára kevertem, ezután gőz fölött 10percig a rugós habverőmmel kevergettem.
A gőzről levéve kis kockánként simára kevertem bele a vajat.
Hűtőben szerintem egy hétig biztos bírja, függ a vaj frissességétől is, de inkább a benne lévő tojássárga szab korlátokat a túl hosszú eltarthatóságnak.
Bill Granger: Bill's Kitchen könyvéből.
Kiskanállal magában is finom :).
Hozzávalók:
2 kicsi tojássárga
6 dkg porcukor
fél citrom finomra reszelt héja
30 ml citromlé
20 dkg vaj
Az első 4 hozzávalót simára kevertem, ezután gőz fölött 10percig a rugós habverőmmel kevergettem.
A gőzről levéve kis kockánként simára kevertem bele a vajat.
Hűtőben szerintem egy hétig biztos bírja, függ a vaj frissességétől is, de inkább a benne lévő tojássárga szab korlátokat a túl hosszú eltarthatóságnak.
Bill Granger: Bill's Kitchen könyvéből.
Ó, Bill műsorait imádtam!! Kár hogy már nincs, annyira jó volt nézni, és tényleg mindig vigyorgott főzés közben! :)) Meg szerettem volna venni az egyik könyvét, de nálunk nem lehet kapni. :(
VálaszTörlésEz a lemon curd kezd nagy sláger lenni a blogokon, jól is hangzik meg ahogy elképzeltem finom is. :)
Lemon curdöt kiskanállal magában? Micsoda gyengeségre vall! Nálam ilyen sosem fordul elő...
VálaszTörlésA tojássárgája nem marad nyers, bár nem tudom hány fokig melegszik fel egy kis vízfürdőzéssel, szóval szerintem hosszabb ideig is eláll (mi legalábbis nem lettünk rosszul tőle hetek múltán sem - nem kívántuk annyira, hogy helyből felzabáljuk mindet).
VálaszTörlésEz annyiban tér el a mostanában általam látottaktól, hogy sokkal vajasabb és kevésbe cukros, de citromosabb:) Viszont engem idegesít ez a Bill gyerek a folytonos vigyorgásával...:D Olyan mintha valami kedéllyavító dolgozna benne folyton...
VálaszTörlésHát elég langyoskás,mivel kevergetve kell besűríteni, de én is ettem kéthetesen is.
Hmmm, és most csináltam vérarancsból, hát valahogy az se áll ellen a kiskanálnak! :)
kedélyjavító, bocsánat
VálaszTörlésPiszke,
VálaszTörlésmár a fotó felkeltette az érdeklődésemet. Szted ez az adag egy tortába éppen elég?
Niki,
VálaszTörlésBill műsora megy valamelyik adón, néhány percet láttam már belőle. De már ő sem a régi. Furcsa volt látni idősebb kiadását.:) A fogai még mind megvannak.:)
Thrini épp ma csináltam vérnarancsból ezt az adagot. Ahogy elnézem, ez egy 22 cm-es torta töltésére egy rétegben, plusz a tetejére és vékonyan az oldalára -ezt valamivel be kell szórni azután - elég. Vajas krém, tehát nem is kell vele túlzásokba esni. Viszont ha lehűtöd, és robotgéppel felhabosítod, akkor kicsit levegősebb és "több" krémet kapsz.
VálaszTörlésHa biztosra akarsz menni, akkor esetleg lehet 1,5-ös szorzót alkalmazni, és a maradéknak biztos lesz gazdája :)