2010. január 26., kedd

Mákos-citromos macaron





Írhattam volna azt is, hogy lemon curd-del, de mikor a krémet főztem, erőteljes deja-vu érzés fogott el, és azután rá is jöttem, hogy ez igenis megtörtént már velem, ugyanis ezek szerint hosszú éveken keresztül a családunkban narancs curd-del töltött torta volt minden karácsonykor,(csak nem tudtuk), a receptet pedig apám egyik újságjából ollózta anyukám, ott lapított 364 napig a Túrós Lukács elejében, hogy azután karácsonykor elővegyük; mikor nagyobbacska voltam, akkor nekem kellett mindig a tojássárgáját a gőz fölött besűríteni a cukorral meg a narancsok levével.

Vajon a fentiek mind annak a körülménynek a relativizálódására íródtak, hogy ilyen sznob macaronsütögető vagyok, ráadásul lemon curd-del, és ennek ellenére remélem, hogy megbocsátható valamennyire, ha már egyszer rendes, tisztességes, nemsznob közép-európai mákkal is kipróbálom, amit a hanyatló nyugat tévesen Kelet-Európa ópiumának hisz...??


:D

Már régóta forgattam a fejemben ezt az ízkombinációt, sőt ajándékba is akartam vinni valahova, csak azután lemaradt, pedig most a vadonatúj szigorúantilosmástdarálnibenne kávédarálóm olyan mandulalisztet tudott produkálni, amilyet álmomban sem gondoltam, holott Fodor Sándor chef jóvoltából már tudok egy tuti mandulaliszt beszerzési helyet is. Ezután már csak a mákdaráló utálatos összeszerelése volt hátra, de arról meg mindig az jut eszembe, hogy biztos kínai kohósalakból készült (igen, mákdaráló, kínai termék ez is), és egy Geiger-Müller számláló biztos nagyon visítozna tőle, ezért én nem nagyon szeretek a közelébe menni. Arról nem is beszélve, hogy mákot darálni lassú és utálatos tevékenység, túltesz még a sajtreszelésen is.

Az előre darált mandula és mák megkönnyítette a sütést, effektíve 10 perc munka volt vele, plusz sütéskor odafigyelni a sütő sütés közbeni kihűtésére.




A receptet nem írom le, az itt megtekinthető, egész adaghoz 2,5-3 dkg darált mák kell, annyival kevesebb mandula, mert a mák nagyon magas olajtartalmú és elnehezíteni pluszban a masszát. Még így is határeset, látszik, hogy a macaronok talpai nem igazán magasak. Viszont a mandula tökéletes darálásának köszönhetően (szerintem) teljesen tömör szerkezetű a süti, semmi airbag.

Ja és hogy milyen lett?? A mák és a citrom nagyon jó páros, itt is működött, a klasszikus csokis ganache-sal töltött után nekem ez most a kedvencem, és narancs vagy vérnarancs krémmel is ki fogom próbálni.

19 megjegyzés:

  1. P. Hermé bejelentkezett már hozzátok családlátogatásra?

    VálaszTörlés
  2. miért vagyok ennyire nyúl, hogy megcsináljam?? mindig elhatározom, ha látok valahol, hogy biztos meg tudom csinálni, de aztán elszáll a bátorságom. no meg az is jó kérdés hol kapok mandulalisztet, és még mákdarálóm sincs... :(
    a mák-citrom párosítástól kész vagyok, imádom! :)

    VálaszTörlés
  3. Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve cimu konyvben "citrom vaj" neven szerepel a lemon curd.

    VálaszTörlés
  4. Már az előző adagtól is el voltam ájulva, csak akkor nem olvastam végig időhiány miatt, most pótoltam. Nem semmi munka volt mindezt leírni, köszi szépen. Ez a citromos-mákos verzió méginkább kedvemre való lenne, tán nekiugrok a közeljövőben.

    VálaszTörlés
  5. öhöm izé, átszaladhatok egy próbakóstolásra? csak nehogy vaktában dicsérjem :-)
    N

    VálaszTörlés
  6. én most karácsonyra kaptam darálót és nagyon-nagyon finomra tud darálni mindenfélét. attól félek, vészesen közeleg annak az ideje, amikor nekiállok macaront sütni :)
    ez a mák-citrom kombó biztos nagyon-nagyon jó lehet. imádnám.

    VálaszTörlés
  7. No ez jöhet!!! A citromkrémtől biztosan nem túl édes és a mák a kedvencem. Gyönyörű lett!
    Szerintem direkt sokkolsz minket ezekkel a macaronokkal,hogy álljunk neki végre,ne csak te küzdj velük:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett!Na ez az ami nekem soha nem sikerül ilyen szépre ...

    VálaszTörlés
  9. Jelentem, én mint új macaron mániás, elájultam a kép láttán. Mák és citrom? Tökéletes. A kép mesés, én meg mindjárt összeszedem magam...
    Gyönyörűűűű!

    VálaszTörlés
  10. Vettem mandulalisztet, már csak egy nagy elhatározásra van szükségem :)

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm mindenkinek :) Tessék, tessék kipróbálni. Ha sikerül az sikerélmény, ha nem tökéletes, akkor meg sikerül a legközelebb. Egy képviselőfánk kényesebb dolog szerintem...

    SL, még nem jelentkezett be a Mester, de végül is ha nem fér bele az idejébe, és csak egyszerűen meghívna meghívna, azzal is elégedett lennék :DD

    Niki, ezt akartam a borvacsorára vinni, de az idő.. majd legközelebb!

    VálaszTörlés
  12. emelem kalapom! gyönyörűek.

    VálaszTörlés
  13. Nahát, azé' a talpuk nekik, hát tényleg, de ciki...

    Szóval kész vagyok tőled. Hogy ilyenekkel bírsz macerálkodni. Pisztollyal nem tudnának rávenni.
    Gyönyörűek.

    (csak a talpa, na:))), kicsit sem vagy maximalista)

    VálaszTörlés
  14. Csak annyit mondok, április 12-14 között. Ha lehet, vérnarancsosat szeretnék, vagy narancsosat, de a citromostól is összefut a nyál a számban. És annyit írok, amennyit csak akarsz, meg akkor, amikor akarod. És ha most nem törölsz, úgy veszem, hogy beleegyeztél!

    VálaszTörlés
  15. ok Vesta, deal...

    Cseke tudod hogy a kritika kell, az építi az embert!! Az önkritika meg méginkább. És akkor meg lehet álszerénykedni is ;)

    VálaszTörlés
  16. Most már tényleg szeretnék egyszer macaront kóstolni.
    Így aztán megszánhatnád a nulla idővel rendelkező ikres hugicádat, hogy alkalomadtán bedobsz belőle kóstolót... csak egyetlen egy darabot!!!! :-) vagy ez csak frissen jó? Egyáltalán mi az a macaron??? :-))

    VálaszTörlés
  17. Ha!..nem olvasod rendszeresen a testvéred blogját, azér' nem tudod mi az!!

    VálaszTörlés

Comments