A kis mandulás sütemény kis tea(teás) süteménynek indult, még jó, hogy -remélve a legjobbakat - csináltam egy próbakört, mert ezt szántam az Angyalkára. Valószínűleg kevés volt az infúziós idő, mert csak késő délután főztem meg a Gárdonyi Teaház Cherry-Rum ízesítésű teáját hozzá, ami nálunk teljesen addiktív termék a téli időszakban. Mivel mandula is van benne, gondoltam, a sütinek sem árthat egy kis mandula, viszont sem a tea észbontó aromája, se a színe nem jött át a sütibe - így maradt ilyen kis mandulás sütemény, nagyon omlós, gazdag a dán vajaskekszekre hasonlító (csak finomabb, persze).
Hozzávalók:
24 dkg liszt
14 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 dl tejszín
5 dkg darált mandula
A vajat és a porcukrot habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd a tejszínt, a mandulát és a lisztet. (Kicsit lágy lesz a tészta, elbír némi lisztet még)
30 percet hideg helyen pihentetés után (muszáj, mert összegyúrva nagyon lágy) fél cm vékonyra nyújtjottam a tésztát, formákra szaggattam és kristálycukorba forgattam.( Lapostányérban a cukor, kicsit tunkolni kell). 165 fokra előmelegített sütőben kb.20 percig sütjük. Az utolsó pár percben alufóliával takartam, így megmaradt szép téli hófehérnek.
Hozzávalók:
24 dkg liszt
14 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 dl tejszín
5 dkg darált mandula
A vajat és a porcukrot habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd a tejszínt, a mandulát és a lisztet. (Kicsit lágy lesz a tészta, elbír némi lisztet még)
30 percet hideg helyen pihentetés után (muszáj, mert összegyúrva nagyon lágy) fél cm vékonyra nyújtjottam a tésztát, formákra szaggattam és kristálycukorba forgattam.( Lapostányérban a cukor, kicsit tunkolni kell). 165 fokra előmelegített sütőben kb.20 percig sütjük. Az utolsó pár percben alufóliával takartam, így megmaradt szép téli hófehérnek.
Szia Piszke!
VálaszTörlésMegkaptam az ajándékot, amit nagyon szépen köszönök Neked!:))
Minden olyan ínycsiklandó: a csokiméretű csokikönyv, az illatos arabica kávé és a csillagánizsmasnis PISZKElekvár, aminek már kérem is a receptjét!:))
(Ha nem titkos összetevőkből áll!:)
Legszívesebben már ma ki tenném a blogom "polcára", de én még filmre dolgozom, így van egy kis fáziskésés. De ami késik nem múlik...
Mégegyszer nagyon köszönök mindent!!!
Puszi: Szintia
Szia, igazán nincs mit...!! Remélem a csokiskönyvből lesznek fenn receptek, bár annyira tetszett, hogy szerintem kénytelen leszek megajándékozni magam is vele :)
VálaszTörlésA dzsemet meg mindjárt fölrakom, mostmár, hogy nem vagyok inkognitóban, azt a többiek is kérték még a múlt szombaton.
örülök, hogy eltaláltam az ízlésed, a blogról igazából csak a csokira volt biztos tippem!
A csokoládékönyvből már számtalan receptet kinéztem, csak legyen elég időm és csokoládém hozzá!:)
VálaszTörlésJé, én is majdnem ugyanezt a sütit csináltam meg! :-)
VálaszTörlés