2012. május 30., szerda

Epres-marcipános szelet



Keverjünk, dobáljunk, morzsáljunk. 
Körülbelül ez a süti munkamenete, a marcipán pedig még karácsonyi bónusz, amikor sikerült úgy feltölteni a készleteket, hogy három torta után is maradtak komoly tartalékok. Persze a Válogatós Bandának még eper is csokival a legjobb, ezért kapott csokis rácsozást, bár azt nem árultam el nekik, hogy ehhez három kockányit használtam el :D. Marcipán hiányában a morzsa készíthető csak simán vaj-cukor liszt egyenlő arányú keverékéből, (10-10-10 dkg) de a liszt fele helyettesíthető is bármilyen darált csonthéjassal. A morzsába lehet tenni ízesítésként vaníliát,  fahéjat, reszelt narancshéjat, mindenki fantáziájára és jó ízlésére bízva,  szóval ez egy kamrapolc-kompatibilis süti, és 15 perc alatt be lehet tolni a sütőbe. Kerek formában csak egy kis tejszínhab vagy édes görög joghurt-réteg  választja el a marcipános-epres tortaszelettől.

Hozzávalók: (20x20-as szögletes formához 16-20 szelethez, 22cm-es kerek formához)


15 dkg vaj
2 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor

30-40 dkg eper

-a morzsához:

3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dkg porcukor
csipet só
20 dkg marcipán

 A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

A morzsával indítottam:  marcipánt kockákra vágtam, a vajat megolvasztottam,  belekevertem a cukrot, sót  azután a lisztet, villával összenyomkodtam a marcipánnal és a hűtőbe tettem.

Az alsó tésztalaphoz a lisztet és a sütőport átszitáltam - nem jó kihagyni, sok extra levegőt ad a tésztának.
A vajat,  a cukrot és a vaníliakivonatot kézi mixerrel pár perc alatt  habosra kevertem, simára kevertem a felvert egész tojásokkal, majd lapáttal forgatva egyenletesen belekevertem az átszitált lisztes-sütőporos keveréket. 
A sűrű tésztát egy 20x20-as mélyebb tepsi sütőpapírral bélelt aljába simítottam egyenletesen  egy kanál hátával - a két ellentétes oldalán lógjon túl vagy 5 cm-rel a sütőpapír, mert majd ennek segítségével lehet a sütés végén óvatosan kiemelni a puha   tésztát - rászórtam az epret - a nagyobbakat félbe-négybe vágva, majd rámorzsoltam marcipános tésztát.
 
Kb 40-45 perc a sütési idő,  félidőtől takartam, hogy  a morzsa ne nagyon piruljon meg.

Az étcsoki csíkozáshoz 3 kocka csokit olvasztottam meg  a mikróban 560 watton 3-4-szer átkeverve, pár másodperces körökben, és egy icipicit kivágott sarkó zacskó volt a célszerszám.

Az alsó tészta puha, de könnyű, az eper nem sül szét, de szaftos, a marcipán morzsa meg csak épp picit ropogós a tetején....

A piszkés-epres morzsasüti volt  a kiindulópont.


6 megjegyzés:

  1. Szeretem a dobálós, morzsálós recepteket :) nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  2. DE fincsa lehet!!!
    Válogatós Banda milyen nemű tagokból áll, ha szabad megkérdezni?

    Üdv,
    Ildi

    VálaszTörlés
  3. Finom lett, nekem legalább egy óra kellett, hogy átsüljön (légkeverés, 160). Viszont marcipán nélkül szerintem nem lenne elég édes... így pont jó volt, és dettó olyan lett, mint a képen.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom, szuper süti. Át is vettem a saját blogomba, köszi a receptet. A hétvégén málnával is ki akarom próbálni :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Comments