Kértek egy harapást? Ugye igen?
A fánkszezonban most jöjjön egy spanyol recept, egyenesen Madridból - a híres San Ginés csokizóból, ahol 120 éve árulják az olajban sült fánkrudacskákat forró csokival. Amikor mi egy esős novemberi vasárnap arra jártunk, tömeg volt nemcsak reggel és délelőtt - mert klasszikusan a churrost reggelizni szokták - hanem este és délután is: három nagy termét töltötték meg a helyiek, és mindenütt szépen sorakozva várni kellett, így el tudom képzelni, mi lehet a turistaszezonban. Én itt ettem a legjobb churrost Spanyolországban, és a receptjük: tökéletes.
Itthon kicsit karcsúbb - kisujjnyi vékony - fánkocskák sikerültek, mint az eredeti, de nem bántam meg: szuper ropogós, gyorsabban is sül, így szinte semmi olajat nem szívott magába a tészta.
A mártogatáshoz még kintről hoztam két hatalmas tábla, direkt churroshoz való csokit, amiben már benne van a rizsliszt, ami picit sűríti, és aznap főztem meyer citromból angol citromkrémet, amit 4:1 arányban kevés tejszínnel hígítottam és valami szuper volt vele is. Csokimártogatóhoz pedig 100 gr csokit 1,5-2 dl tejszínnel összemelegítünk, vagy ha tejjel készítjük, akkor 100 gr csokihoz és 2 dl tejhez hozzákeverünk 1 teáskanál cukorral elkevert 1 teáskanál étkezési keményítőt és még egy percig melegítjük.
Hozzávalók:
3,2 dl víz
15 dkg vaj
15 dkg vaj
fél tk. só
17 dkg liszt
4 tojás
4 tojás
cukor és fahéj
A vajat és a vizet a sóval egy mélyebb, vastagabb aljú lábasban közepes lángon összemelegítettem, majd belezúdítottam a lisztet. Nagy lángon fakanállal erőteljesen kevergettem a masszát, míg sima gombóccá össze nem állt, ekkor már lábas alján és oldalán vékony fehér réteg keletkezett - ebben a fázisban kell még egy perc tűzön kevergetés az égetett tésztának - ezért hívják ugyanis annak :). A tűzről levéve, mikor a massza langyos volt már csak, kézi mixerrel, egyenként belekevertem a tojásokat. A szép fényes, lágy masszát habzsákba töltöttem, a végén csillagcső volt, de a minta átmérője csak picit több mint fél centi volt. Ekkor már nem lehetett cserélni, de ahogy írtam, nem bántam meg.
Kétujjnyi olajat melegítettem egy nagy serpenyőben, és amikor a 180 fokot elérte, ( ekkor egy belemártott fogpiszkáló körül sok apró buborék keletkezik) a habzsákból 10 centis rudacskákat nyomtam az olajba. Összesen 2 perc volt szükséges a sütéshez, - ha vastagabb fánkokat sütünk, ez növekszik kicsit - közben egyszer át is fordítottam őket.
Papírtörlőre szedést követően, míg a következő adagot meg nem kellett fordítani, fahéjjal kevert cukorba forgattam a sütiket.
Azért ez így nem ér. Minden péntekre hozol egy isteni fánkot. Múlt héten a szalagosat sütöttem meg, csodás lett, holnap ez következik. Lehetetlen ellenállni neki.
VálaszTörléshany tojas kell mert azt elfelejtetted, es meg van egy hibacska azt irtad az elejen h labasba tesszuk a vajat es a lisztet,szerintem vizet akartal irni.
VálaszTörlésJaaj köszönöm! Már javítottam is, hát így jár az aki éjfélkor kezd bejegyzést írni :(
VálaszTörlésEn is köszönöm, hétvégén kipróbálom.
Törlésnagyon köszönöm a receptet, évek óta szeretném elkészíteni otthon.
VálaszTörlésCsodásak. Bekebelezném rögtön..
VálaszTörlésAzt lehet tudni, hogy mit rontok el, hogy hosszában szétnyílik sütés közben?
VálaszTörlésZsófi
csak tippelek, mert sosem jártam így: szerintem kicsit tovább kell az alaptésztát kevergetni gombócként, mert talán túl sok folyadék marad a tésztában. De az is lehet, hogy a liszt, amiből készítetted, is bejátszik ebbe, mert nem vett fel elég folyadékot. Az hogy szétnyílik, annak a jele lehet, hogy a sütés közben keletkező gőz a tésztában kirepeszti a fánkocska felületét. ha kicsit kisebb lángon kezded a sütést, az is megoldást jelenthet, nem képződik hirtelen belül sok gőz. Szóval: vagy kicsit tovább kevergetés a lábasban, vagy picit kevesebb víz ( szerintem -5%) esetleg egy jobb minőségű, magasabb sikértartalmú liszt használata, és kevésbé hirtelen sütés.
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlésMár akkor kinéztem, mikor kitetted ezt a receptet, de csak most mertem elkészíteni gluténmentesen. Csodás lett. Egy falat könnyedség! Fantasztikus a tésztája, miután megsült, annyira könnyű és finom, hogy csoda! Köszönöm a receptet. Ha nem bánod, megosztom a saját blogomon a gm verziót természetesen linkkel az eredeti recepthez :)
VálaszTörlés