Bármily hihetetlen, a házi pizza nem az internettel érkezett a konyhába: anyukám 30 éve süti ennek a receptnek az alapján, én csak annyit változtattam rajta, hogy az idők során az eredetileg benn lévő tejet simán vízre cseréltem. Biztos van, aki még emlékszik a "Szakácskönyv naptárral" sorozatra (vagy valami ilyesmi volt a címe), a nyolcvanas években szokásos, zsúfolt, agyondíszített sötét ételfotókkal - nálunk rengeteg, az akkoriban tényleg alap rántotthús-pörkölt-fasírozott hétvégi ebédeken túllépő, máig családi kedvenc kaja készült belőle.A pizzaszósz is nagyjából innen való, és szerintem jó lesz a következő 30 évre...
A recepthez még annyit, hogy nem tudom, megfigyeltétek-e, hogy a cuki méretű ennivalók mennyivel népszerűbbek a gyerekeknél....még akkor is, ha zöldség is van bennük :)) Az enyémeim meg nem ennék a szószt, ha zellert-répát tennék bele, de így sajt, a pizzaszósz és a mascarpone takarásában észre sem vették.
Hozzávalók: ( 2 nagy 30-35 cm-es, vékony tésztájú pizzához vagy 16-24 db minipizzához)
40 dkg liszt
2 dkg élesztő (szárazélesztőből 5 gr)
1 tk cukor
2,5 dl langyos víz
4 ek olívaolaj
1 teáskanál só
- a szószhoz:
3 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk só
150 gr sűrített paradicsom
1 nagy babérlevél
1 tk. cukor
3 dl víz
negyed kk. őrölt feketebors
1 tk szárított bazsalikom
1 tk. kakukkfű
fél tk. oregano
3 nagyobb répa
4 szál szárzeller
rukola és bazsalikomlevelek
néhány ek. mascarpone
sajt (grana padanot használtam)
A lisztbe mélyedést csináltam, beleöntöttem a langyos vizet, beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttattam. Ezután az olívaolajjal együtt a kézi mixer dagasztókarjával néhány perc alatt ruganyos tésztává gyúrtam, a sót csak a vége felé dagasztottam bele.
Folpackkal szorosan letakart tálban egy óráig kelesztettem.
Amíg kelt, megcsináltam a szószt és a zöldségeket felaprítottam.
Az olajon megfuttattam az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket, megsóztam, kicsit dinszteltem, majd hozzáadtam a paradicsompürét és a babérlevelet is. Némi kevergetés után - nekem kell, hogy kicsit megpiruljon a püré is - felöntöttem vízzel, beletettem a pici cukrot is, és kis lángon besűrítettem. Csak a főzési idő végén adtam hozzá a fűszereket, de van, hogy csak azután fűszerezem, hogy a szószt a tésztára kentem.
Ezután két részre osztottam, lisztezett munkalapon kinyújtottam nagyjából gáztepsi méretűre és a tepsin szaggattam ki a legnagyobb, 7 centis pogácsaszaggatómmal - egyébként nagyon ruganyos a tészta, ha nagyon helyre kis köröket akarunk akkor így, a tepsin szaggatva maradnak igazán szabályosak. Megkentem a szósszal, elosztottam rajtuk a répát, zellert, a friss bazsalikomot, rukolát, a mascarponéval megpöttyöztem és kevés sajtot reszeltem rá.
200 fokos sütőben 15 perc alatt sültek készre.
Piszke ez egy telitalálat, legalábbis számomra! Nagyon ínycsiklandó! Annyira guszta, olyan jó kis falat lehetett!
VálaszTörlésHát nem sokat ácsorgott a tányérokon :) És fene tudja, kicsiben lehet tényleg finomabb :D
VálaszTörlésNemcsak a gyerekekre, szerintem a férjekre is igaz a fenti állítás ;)
VálaszTörlésNem semmik ezek a mini pizzák:) Ki kell próbálnom:)
VálaszTörlés