Igen jön az újkrumpiszezon, a legeleslegjobb parázskrumplival legelöl, de azért a régit el kell használni... Jó régóta nincs nálunk olajban sütés, így vannak tartva a szegény férfinépek mifelénk, helyette van steakkrumpli sütőben sütve, kevés olajjal, sok fűszerrel. Ennek egyik variánsa ez a köret, ami nagydarab sült húsok mell való, de a citromos fokhagymás szaft a sok friss petrezselyemmel eteti magában is. Nem várt pozitívum, hogy a tepsibe sorakoztatás módja miatt a krumpli egyik fele pirult, a másik fele pedig fűszerekkel átitatottan omlós.
Hozzávaló:
1 kg sütni való krumpli
2 tk só
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
fél citrom leve és reszelt héja
kis csokor petrezselyem
bors
A jól megmosott krumplit (héja maradhat) fél centis karikákra vágtam, leszárogattam és egy mély porcelán tálban, folpackkal szorosan letakarva 5 percre a mikróba tettem, a legmagasabb fokozatra.
Közben a petrezselyem kivételével az öntet hozzávalóit összekevertem - a vajat olvasztva), átforgattam a krumplit benne, lesorakoztattam a tepsibe és 200 fokon kb. fél óráig sütöttem. ( A tál alján maradt szaftot is egyenletesen száétlocsoltam a tepsiben lévő krumplin.)
Sütés közben még pár vajforgácsot és 10 perccel a vége előtt az apróra vágott petrezselymet is rászórtam.
Nagyon guszta! :) Nyelek nagyokat...
VálaszTörlésÚj hír ez a citrom dolog, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésÓ, de szép és guszta! :) Imádom az újburgonyát! A citrom dolog nekem is új, de jó ötlet.
VálaszTörlésIsteni finom. Köszi szépen a receptet ��☺️
VálaszTörlésKöszönöm a figyelmeztetest!
VálaszTörlésAlufóliát ne!
VálaszTörlés