2011. november 14., hétfő

Fűszeres, banános fordított süti



Sütis hét lesz. Összegyűlt az elmúlt hetekben pár recept, amit jó lenne nem elfelejteni, mielőtt végképp elszóródnak a konyhai papírfecnik, amire gyorsan lefirkantottam őket. Emellett két újabb adag  segítsüti-macaron is eljutott jogos tulajdonosához, és írnék majd egy újabb könyvről - süteményes, persze - úgyis itt a levélírás ideje. Ééés ígérem a hétvégére az összes fejlécben kiemelt   címke  is működik  majd,  lesz  egy időleges  karácsonyos címke is, de advent előtt nem fogok karácsonyozni, mert úgy gondolom,  a világban mindennek megvan a maga jól megszabott ideje.

Ez a banános nem véletlenül készült el három napon belül kétszer is. Bevallom, először alapvetően a külcsín csábított el - ami, valljuk be,  csúnya csalódásokat és tökéletes konyhai kudarcokat  is tud okozni, ha  pusztán a fotó alapján választunk -  legyen az szakácskönyv vagy recept a netről - de itt a fordítottja történt. Egyértelműen ez a legjobb banános süti, amit eddig kóstoltam vagy készítettem. Semmilyen komolyabb konyhai tudás nem kell hozzá - nagyjából: mindent összekeverünk - , és mégis annyira finom lesz, hogy nyugodtan lehet vendégek elé tenni, vagy vendégségbe vinni,  a kicsit ünnepélyesebb tálaláshoz elég pusztán kevés tejszínhabot, mascarponét vagy görög joghurtot melléadni. Jó, nálunk másodjára tejcsokiszószt rendeltek hozzá a Népek, azzal az eleganciának lőttek, viszont egyenesen büntetőjogi kategória lett a fogyasztása. 
Én nem nagyon csípem a karácsony körül minden süteményt elárasztó egyenmézeskalácsfűszer-ízt, ezért  csak  szegfűborsot használtam, és mondhatom nagyon jól tettem: megmaradt a téli süti-érzés, de a szegfűbors nagyon élénk és izgalmas aromát adott önmagában a sütinek -a második fotón pedig talán látszik, mennyire könnyű a tésztája. A juharszirupot részben elhagytam, nem éreztem, hogy plusz adott volna  a többi domináns íz mellett, és meglocsolni sem szükséges, mert nem jön át így sem az aromája, bár kétségtelenül menő hozzávaló, aranyárban.

Hozzávalók: (20x20-as tepsihez)

egy 175  gr-os joghurt, lecsöpögtetve
7+1 dkg vaj
2 ek. porcukor
14 dkg cukor
1 érettebb és még 3 banán
2 tojás
14 dkg liszt
8 dkg darált dió
3 szegfűbors frissen porrá törve
1kk. sütőpor
1kk.szódabikarbóna
fél citrom leve



A sütőt 160 fokra előmelegítettem. A formát sütőpapírral béleltem, 1 dkg vajjal megkentem és egyenletesen rászitáltam a porcukrot.

A lisztet, a diót, a szegfűborsot, a sütőport és a szódabikarbónát elkevertem.

A vajat kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, hozzákevertem a villával pürésített banánt, egyenként az egész tojásokat,  és   rászitáltam a száraz hozzávalókat. Egynemű masszává forgattam, a joghurttal lazítottam.

3 banánt meghámoztam, lapjában félbevágtam és a vágott felületet megkentem a citrom levével. Lefele fordítva a formába rendeztem, rákanalaztam a tésztát és óvatosan elegyengettem. 35-40 perc alatt sült készre, tűpróba után kivehető. Kicsi hűlés után rácsra kifordítottam, így hűlt ki teljesen, a tetejét még juharsziruppal locsoltam ( Az eredeti recept szerint a forma aljára is juharszirup kell.)


A süti alapja a Good Food-ról jött, de a netes kommenteket - szerencsére - olvasva sokat változtattam a mennyiségeken.

20 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett, guszta, szebb mint az eredeti!
    Kipróbálom!

    VálaszTörlés
  2. Nemcsak tényleg jól néz ki hanem nagyon finom is...Én simán meg tudnék enni belőle egy fél formányit, csak az nem lenne szép dolog

    VálaszTörlés
  3. Hű, a harmadik kép, ahol már darabolódik is, nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Milyen látványos, guszta sütike!
    van egy csomó banánom, lehet, h ki is próbálom hamarosan :)

    VálaszTörlés
  5. Hát ez nagyon brutál sütemény! Nagyon tetszik! Tényleg szebb lett mint az eredeti!

    VálaszTörlés
  6. Ezt meg kell csinálnom nekem is! :)

    VálaszTörlés
  7. Őrült jó! Ez nálunk is be fog jönni.

    VálaszTörlés
  8. Köszi lányok! Tényleg őrült jó :D

    VálaszTörlés
  9. Hűűűű de jól néz ki Piszke!
    Fantasztikus íze lehet!Olyan jó kis téli sütike!:-)

    VálaszTörlés
  10. Már el is készült az enyém is! :) Nálam a banán valahogy jobban "beleolvadt a környezetbe", lehet, hogy kevésbé éretteket kellett volna választanom?
    A szegfűbors helyett fahéjat és mézeskalácsfűszert tettem bele.
    Nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon látványosra sikeredett finomság!

    VálaszTörlés
  12. Nálam is hűl ennél kissé nagyobb adag süti a konyhában:) jól néz ki, felvágva még nincs...

    VálaszTörlés
  13. Megsütöttem, de nem lett jó. :((

    VálaszTörlés
  14. nem ízlett? vagy a tészta? a banán?

    VálaszTörlés
  15. 1. nem jött ki egyben a tepsiből.
    2. a banán környékén nem sült meg a tészta, az egész nehéz, "szalonnás" lett. (nem tudom hogy kell hívni, nálunk így hívják, ha egy süti tömör állagú)
    3. minden családtagom 1-1 szeletet evett, pedig a kamaszok eltüntetik az enyhén szépséghibás sütiket is.
    Szóval ennyi.

    VálaszTörlés
  16. Egy kérdés... Ha glutén mentesen megcsinálom ugyan olyan lesz az ízvilága?

    VálaszTörlés
  17. Szerintem igen, mert a fűszerek adják meg az alapot igazán. nem szoktam gluténmentes liszttel sütni, de biztosan van semlegesebb ízvilágú is közöttük, pl. a rizsliszt, esetleg lehet emelni kicsit a dió mennyiségén is vagy olajtalanított (paleo) mandulalisztett használni.
    Bocsánat a késői válaszért, csak valahogy eltüntette a rengeteg spam a normális üzeneteket :(

    VálaszTörlés
  18. Nem merek nekifogni félek hogy elrontom!

    VálaszTörlés

Comments