2011. április 7., csütörtök

Újhagymás-vajas tépj-egyet-kenyér

Úgy kell odaimádkozni a Népeket a vacsoraasztalhoz? Mindenki a fülén ül, amikor meg kellene teríteni?

Egy ilyen kenyérrel esélyes, hogy begyógyul a szelektív halláskárosodás.Ráadásul tényleg körbeülve élvezhető igazán, csak igyekezni kell, hogy jusson belőle.
Eredetileg édes és citromos volt (nem lehet rossz, tervbevéve, úgy, mint a fahéjas-meggyes is) de először egy sós kenyértésztával próbáltam ki, és ez tuti van legalább olyan jó. Langyos, puha, téphető szeletek, enyhén sós vaj, édes-csípős újhagyma, nagy bögre tej, egy pohár sör, mindenki beoszthatja ízlése és életkora szerint.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 zacskó (7 gr) szárított élesztő
1 tk cukor
2,8-3 dl víz, attól függően, milyen a liszt
1 ek. tejpor (vagy cseréljük a vizet fele tejre helyette)
1 + 1 tk. só
 5 dkg olvasztott vaj
1 csokor újhagyma



A lisztbe mélyedést csináltam és 10 perc alatt megfuttattam benne az élesztőt a cukorral, 1 dl langyos vízzel és egy evőkanálnyi hozzákevert liszttel. Ezután a többi vizet  és a tejport is hozzáadva 15 percig dagasztottam a tésztát, csak a végén dagasztottam bele  az egy teáskanálnyi  sót.
Folpackkal szorosan letakarva 1 órát kelesztettem, azután átgyúrtam és lisztezett munkalapon 45X35 cm-es nagy téglalappá nyújtottam. Megkentem az olvasztott vajjal, a karikára vágott újhagymával megszórtam, kicsit sóztam. 
A kinyújtott tésztát hosszában 5 egyforma széles  csíkra vágtam, szépen egymás tetejére pakoltam, a csíkokat, majd az emeletes tésztacsíkot 7 egyenlő részre elvágtam. 
Egy négyszögletes ( 25X10X8cm-es ) fémformát sütőpapírral béleltem, és a tésztatornyokat  besorakoztattam a formába. Ekkor még nem ér végig a formán, és nem tölti ki azt a két széléig és a felső széléig sem, ezért, hogy ne dőljenek ide-oda a tésztarétegek, kicsit meg kell dönteni a formát, - én egyszerűen az egyik vége alá tettem a sótartót :) -, és így összerakni és keleszteni újra.

40 percnyi kelesztés után 200 fokon 40 percig sütöttem,  20 perc után a tetejét már takartam.
Kismillió ízzel lehet rétegezni, durván egyszerűtől az egészen szofisztikált cuccokig, nálunk a következő kacsazsír/lilahagyma kombó lesz....



Én itt láttam meg, de Jade-nél is van édes változat.

9 megjegyzés:

  1. Én is épp a múltkor vettem fel az elkészítendők listájára, amikor megláttam itt: http://www.foodandcook.net/
    Beleszerelmesedtem!
    Nagyon jó ez a hagymás verzió is!

    VálaszTörlés
  2. Népes a család, az látszik a lapok számából! Egyébként tök jó!

    VálaszTörlés
  3. Annyira szép és gusztusos, szívesen tépnék egy, vagy akár több darabot is:-)

    VálaszTörlés
  4. Mennyire jó! Meg kellene sütni, tekintve, hogy nincs itthon kenyér.

    VálaszTörlés
  5. :D

    Csak ha a kutyát-macskát-pelét hozzászámítom, akkor vagyunk sokan, de nélkülük is elfogyott vacsorára :O

    VálaszTörlés
  6. Nálam is készült sokszor a citromos (http://www.sajtkukac.hu/?p=3672), de ez a sós is remek ötlet :-)

    VálaszTörlés
  7. Valamiért nem hoztam össze a kettőt, illetve a kenyértésztás szerintem kicsit megállósabb, keményebb és ezért mésképp néz ki.. A citromosnak nagyon durván levegős tésztája van, bár ez se panaszkodhat, de ez mégiscsak tömörebb.

    VálaszTörlés
  8. Igen, látszik is - főleg azok az enyhén megpirult, ropogós sarkok lennének igencsak kedvemrevalóak :-)

    VálaszTörlés

Comments