2010. november 17., szerda

Könnyű eperhab-torta

Én: Mi a kedvenc színed?
Kisebb: Fekete.
Én: És mi a kedvenc állatod?
Kisebb: A cápa.
Én:És milyen tortát szeretnél a szülinapi bulira?
Kisebb: Rózsaszínű tortát.

Egyes rosszindulatú Emberek és Nagyobbak erre rávágnák, hogy: női logika..., megmondtuk...

Nem, nem.

Ez a GIRL POWER, sisters!






Hozzávalók: (24 cm-es kapcsos formához)

-a piskótához

3 tojás

3 ek.cukor

3 ek.liszt

fél kk. sütőpor

- az eperkrémhez:

40 dkg eper (novemberben: fagyasztott)

1 db 450 gr-os natúr joghurt

2 púpozott evőkanál porcukor

4 dl tejszín

1 habfix

6 lapzselatin, plusz 1 teáskanál porzselatin vagy összesen 16 gr zselatin

4 ek. víz

- a díszítéshez:

4 dkg pillecukor

8 dkg porcukor

3 dkg étcsoki

kevés csokidara

A krémhez a joghurtot előző nap szűrőbe tettem, és egy éjjel a hűtőben lecsöpögtettem.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tortaforma alját sütőpapírral béleltem.

A tojásokat szétválasztottam, és a sárgáját sűrű, világossárga, krémes habbá vertem a cukorral., ezután a sütóporral átszitált  lisztet  hozzákevertem. A tojásfehérjét kemény habbá vertem és 3 részletben óvatosan homogén masszává forgattam a tojásos-cukros-lisztes sűrű krémmel.

A tortaformában egyenletesen elsimítottam a piskótamasszát és tűpróbáig (ez most csak 10 perc, volt  mert vékony a lap) sütöttem.

Rácson hűtöttem ki, a sütőpapírt lehúztam a piskótáról, és pontosan visszaigazítottam a kapcsos formába.

A krémhez a lecsöpögtetett joghurtot a kiolvasztott eperrel ( a levével együtt, amit engedett) összeturmixoltam. Ez 6 dl sűrű turmixot jelentett, ehhez van igazítva a zselatin mennyisége! Ha a az eper levesebb, vagy a joghurt kevésbé sűrű, a zselatin mennyiségén igazítani (emelni) kell, mert nem fog megdermedni a krém.

A zselatint a 4 evőkanálnyi vízben megáztattam, addig a tejszínt egy habfix és 2 evőkanál porcukor  hozzáadásával habbá vertem.

A megpuhult zselatint kis lángon lassan átmelegítettem, közben simára kevertem, (forralni nem szabad)  langyosan  a joghurtos krémbe csorgattam és a kézi mixer segítségével egyenletesen  eloszlattam. Ezután forgattam bele a tejszínhabot, majd a krémet a piskótalapra öntöttem és elsimítottam. Behűtöttem, és már  4 óra múlva  kész lett a tökéletes, vágható, de kicsit sem gumis állagú rózsaszín  torta.

A rózsák pillecukor-fondantból készültek (itt a részletes leírás), a csokilevelekhez pedig mentaleveket használtam, aminek a hátulját olvasztott étcsokiba mártottam, visszahűtöttem, és a megdermedt  csokilevelekről óvatosan lehúztam az igazit.

A torta nekünk így pont elég édes volt, de ez egyéni ízlés dolga, a cukor mennyisége emelhető, az függ az eper édességétől is.














10 megjegyzés:

  1. Az én anyukám miért nem sütött nekem ilyen királylányoknak való tortát?

    Fogadj örökbe...!:)))))))))))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűszép, de hova dugtad a cápákat?! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon csini torta. De a szöveg a legjobb! :)))

    VálaszTörlés
  4. Köszi lányok :)
    A szöveg ugye lopott, a kislányomtól...

    A cápák...plüss formában vannak jelen egyelőre.. de hátha tengerbiológus lesz...

    VálaszTörlés
  5. Boldog szülinapot a kis királylánynak! Gyönyörű tortája lett!

    VálaszTörlés
  6. Hű, nagyon szép!
    És boldogot a kisebbik jófej csajnak a családban:)

    VálaszTörlés
  7. Miért nincs nekem lányom??? :(
    Ez csodaszép lett.
    Boldog szülinapot?

    VálaszTörlés
  8. csináld meg magadnak..mert megérdemled!és a színétől függetlenül a fiúk is bírták!
    Igen, boldog hetediket :)

    VálaszTörlés

Comments