2010. április 28., szerda

Kókuszos madeleine eperszósszal




Nálunk a madeleine jött látott és győzött. A kiskorúaknál erős versenyben van bármelyik csokis keksszel a kedvencek listája első helyéért. Nálam is, mert az elkészítésének bonyolultsága nagyjából egy alapmuffin szintjén mozog, rengeteg lesz belőle, ezerféle ízvariációban el lehet készíteni és viszonylag jól bírja a tárolást is. Mivel a teaszezonnak vége, már nem a tea ízesíti az alap-madeleine-t, hanem bele lehet keverni mindenféle mást ( a csokisat azért kicsit túlzásnak érzem) és gyümölcsszósszal bármilyen vacsora- vagy ebédvendégség desszertjeként is megállja a helyét, egyszóval igazi jolly joker.
Most nem a klasszikus recept alapján készítettem, hanem Ina Garten kókuszosát egyszerűsítettem le egy kicsit, de csak azért, hogy még kókuszosabb legyen.








Hozzávalók:


3 nagyobb tojás

10 dkg cukor

12 dkg olvasztott vaj

15 dkg liszt

1 kk. sütőpor

3+2 ek. kókuszreszelék

- a szószhoz:

15 dkg eper

1 tk. porcukor

1 ek. citromlé

A sütőt 190 fokra előmelegítettem, a vajat megolvasztottam, a kókuszreszeléket pedig 1 ek cukorral megdaráltam a kávédarálóban. (Bocsánat, Bosch.)

A madeleine-sütőimet minimális olvasztott vajjal kikentem, és 2 ek kókuszreszelékkel is megszórtam a formákat.

A vajat és a cukrot a robotgép középső fokozatán habosra és világosra kevertem a cukorral. Hozzákevertem az olvasztott vajat és belekevertem a sütőporral átszitált lisztet és a megdarált kókuszreszeléket.
A formákat 3/4-ig töltöttem a literes mérőedényből. (Mindig abban keverem ki, így a legegyszerűbb, csak ki kell öntögetni a tésztát.)

A madeleineket 12 perc alatt szép világossárgára sütöttem.

A szósz hozzávalóit összeturmixoltam és átpasszíroztam.












8 megjegyzés:

  1. Nálunk is nagy kedvenc a Madeleine! Fent is van a blogomon, de kókuszosban még nem próbáltam. Úgy látom itt az idő. Gratulálok a blogodhoz!

    VálaszTörlés
  2. Még sosem sütöttem madleine-t, sőt formám sincs, csak olyan picike...abban ugye nem lesz jó?

    VálaszTörlés
  3. Kata, szerintem nem a méret a lényeg :)) - ha a mini-madeleine-re gondolsz!? Ugyanolyan lesz csak sokkal csinosabb.

    Köszönöm Melinde, és hogy csatlakoztál is...:)!

    VálaszTörlés
  4. Na ilyen formám még nincs. :)
    Ha túl sok madeleine receptet fogok látni, félő, hogy veszek egyet!
    Piszke, istenien néznek ki a kis sütik.

    VálaszTörlés
  5. Én is sokáig feleslegesnek tartottam, de most hetente nyúznak madeleine-ért. Ma is volt - málnás.

    VálaszTörlés
  6. jajj de szép képek, mindjárt megeszem a monitort:)
    nekem van madeleine formám, még a nagymamámtól kaptam és még cseh nyelven van rajta minden feltüntetve, ezer éves kb:)

    VálaszTörlés
  7. Hát, sokat erőlködök a fotózással :)- néha majdnem öbbet mint a kajával :DD

    Akkor az a forma biztos még jó sűrű anyagból van, lassan vezeti a hőt és gyönyörű világos színű sütiket lehet benne sütni!!

    VálaszTörlés
  8. :)) hát igen, szeretnék egyszer én is ilyen szép képeket csinálni:)

    igen, igen a formám még az a masszív anyag (fém) és szerencsére még soha nem égettem oda a medeleinet, de ezt most gyorsan lekopogom :)

    VálaszTörlés

Comments