Egy helyes kis csokoládés szakácskönyvet ajándékoztam tavalyelőtt GBT-s Angyalkára Mennyei Mannának, és vártam, hogy lássam nála a recepteket (és a gyönyörű képeket) , mert a könyvecske nagyon meggyőző csokis édességekkel van tele. Nyáron már nem tudtam ellenállni, begyűjtöttem én is , azóta tele van ilyen cetlikkel: "Kérem" "Ezt is kérem" Ezt is, de likőr nélkül" - a kiskorúak szemlézték a könyvet.
A Mississippi torta eredetileg egy sűrű, csokis, szögletes formában készített brownie-szerű édesség, pontosabban a " Mississippi iszapja torta" névre hallgat, az amerikai dél sütije; összekeverjük, megsütjük, megesszük.
Ez a változat kicsit bonyolultabb, nagyon brutálisan csokis krémmel, annak ellenére, hogy nem kell beledönteni több tábla drága dugiétcsokit, és ráadásul rettentően kiadós. Ez a mennyiség egy ilyen, kisebb formában is simán kiad 12 szeletet. Csak a legelvetemültebbek kérnek kétszer, ebéd után kínálva pedig biztosíthatunk magunknak nyugodt két órát, amíg mindenki piheg, és csöndben néz kifele a fejéből.
Hozzávalók: (23 cm-es formához)*
20 dkg liszt
1,5 ek kakaópor
12 dkg vaj
1,5 ek cukor
1,5 ek. hideg víz
csipet só
-a töltelékhez:
15 dkg vaj
20 dkg nádcukor
3 ek. kakaópor
12 dkg étcsoki
3 tojás
2,5 dl tejszín
1 tk. vaníliakivonat
- további 2 dl tejszín a tetejére.
A lisztet, a kakaóport, a cukrot és a csipet sót összekevertem, az aprítógépben morzsásra összedolgoztam a hideg, kockákra vágott vajjal majd kevés hideg vízzel gyorsan gombóccá gyúrtam.
*A recept szerinti mennyiség rengeteg, így itt már eleve lecsökkentettem a hozzávalók mennyiségét 20%-al - nálam ennyi felesleges tészta várja a mélyhűtőben jó sorsát.
A sütőt 190 fokra előmelegítettem.
Fél óra hűtős pihentetés után lisztezett munkalapon kerekre nyújtottam - fél centinél kissé vékonyabbra - , kibéleltem vele egy 23 cm-es pie-formát, és 15 percig, sütőpapírral fedve és lencsével kitöltve (vaksütés) sütöttem a tésztát. Ezután lencse és sütőpapír ki, és még további 10 perc sütés következett.
Ezalatt a vajat és a cukrot habosra kevertem,hozzáadtam felváltva a felvert tojásokat és a kakaóport. Felolvasztottam az étcsokit, és a tejszínnel és a vaníliakivonattal együtt a krémhez kevertem.
A sütőt 160 fokra vettem vissza.
Beleöntöttem a krémet a sütőből kivett tésztakosárba, de színültig( ez is el van kissé mérve az eredeti receptben, gondolom, a felesleges maradékot megették a rabszolgák...), és 45 percig sütöttem.
A sütőből kivéve kicsit összeesett és repedezett a teteje, de azt úgyis eltakarta a tejszínből vert hab. Abba egyáltalán nem is tettem cukrot, és ez jó döntésnek bizonyult.
A " Csokoládé - több mint 100 fontos recept" c. könyvből.
Ez a változat kicsit bonyolultabb, nagyon brutálisan csokis krémmel, annak ellenére, hogy nem kell beledönteni több tábla drága dugiétcsokit, és ráadásul rettentően kiadós. Ez a mennyiség egy ilyen, kisebb formában is simán kiad 12 szeletet. Csak a legelvetemültebbek kérnek kétszer, ebéd után kínálva pedig biztosíthatunk magunknak nyugodt két órát, amíg mindenki piheg, és csöndben néz kifele a fejéből.
Hozzávalók: (23 cm-es formához)*
20 dkg liszt
1,5 ek kakaópor
12 dkg vaj
1,5 ek cukor
1,5 ek. hideg víz
csipet só
-a töltelékhez:
15 dkg vaj
20 dkg nádcukor
3 ek. kakaópor
12 dkg étcsoki
3 tojás
2,5 dl tejszín
1 tk. vaníliakivonat
- további 2 dl tejszín a tetejére.
A lisztet, a kakaóport, a cukrot és a csipet sót összekevertem, az aprítógépben morzsásra összedolgoztam a hideg, kockákra vágott vajjal majd kevés hideg vízzel gyorsan gombóccá gyúrtam.
*A recept szerinti mennyiség rengeteg, így itt már eleve lecsökkentettem a hozzávalók mennyiségét 20%-al - nálam ennyi felesleges tészta várja a mélyhűtőben jó sorsát.
A sütőt 190 fokra előmelegítettem.
Fél óra hűtős pihentetés után lisztezett munkalapon kerekre nyújtottam - fél centinél kissé vékonyabbra - , kibéleltem vele egy 23 cm-es pie-formát, és 15 percig, sütőpapírral fedve és lencsével kitöltve (vaksütés) sütöttem a tésztát. Ezután lencse és sütőpapír ki, és még további 10 perc sütés következett.
Ezalatt a vajat és a cukrot habosra kevertem,hozzáadtam felváltva a felvert tojásokat és a kakaóport. Felolvasztottam az étcsokit, és a tejszínnel és a vaníliakivonattal együtt a krémhez kevertem.
A sütőt 160 fokra vettem vissza.
Beleöntöttem a krémet a sütőből kivett tésztakosárba, de színültig( ez is el van kissé mérve az eredeti receptben, gondolom, a felesleges maradékot megették a rabszolgák...), és 45 percig sütöttem.
A sütőből kivéve kicsit összeesett és repedezett a teteje, de azt úgyis eltakarta a tejszínből vert hab. Abba egyáltalán nem is tettem cukrot, és ez jó döntésnek bizonyult.
A " Csokoládé - több mint 100 fontos recept" c. könyvből.
Iszap ide vagy oda,ez nagyon jól néz ki! Nekem 30 cm átmérőjű formám van, szerinted mennyivel növeljem az általad megadottakat hozzá?
VálaszTörlésSzerintem abba kell kb a plusz 20-25 %, amit én levettem. A krém is rengeteg lett. Vagyis tedd rá az ÁFÁ-t! :)
VálaszTörlésKöszönöm!
VálaszTörlésVállalok egy ilyen iszappakolást!
VálaszTörlésFull csokis süti, ez kell nekem :-)))
Hú remélem azért, ami rögtön eszembe jutott!!
VálaszTörlés