Tévedtem. Hát szeretik, persze. Nemcsak a pisztrángot. Milyen kiváló ízlése van a gyerekeimnek...
Ráadásul környezettudatosak is, mert egy régi NG-ban látták a nagyipari lazactenyésztés képeit (sokkal, de sokkal rosszabb, mint a legzsúfoltabb csirkegyár, - aquakultur, persze...) , és igen meg voltak elégedve, hogy nem, mi nem ilyen szegény halakat eszünk, hanem olyat, amit tisztességgel kihorgászva fogtak ki az óceánból - legalábbis ezt állította a SPAR a filé csomagolásán, és nem antibiotikumba és béta-karotinba fullasztott beketrecezett jószágok voltak a boldogtalanok.
Szóval legközelebb dupla adagot kell venni, a filé tökéletes volt, és emberi áron lehetett hozzájutni - lazacból nem kell féltányérnyi adag, hiszen a legzsírosabb húsú halak egyike, ráadásul esszenciális - vagyis a szervezet által elő nem állítható - omega-3 zsírsavat tartalmaz. De nem ezért eszzük, hanem mert finom. És az omega-3 hő hatására úgyis tönkremegy, az eszkimók meg a japánok nyersen eszik ezeket a halakat, ők tudnak valamit...
Hozzávalók:
személyenként egy 10-12 dkg-os lazacfilé
- és négy személyre:
2 ek. durvára őrölt színesbors-keverék
1 kis csokor petrezselyem
5 dkg vaj
1 zöld thai chili
1 nagy narancs lereszelt héja és leve
2 lap mélyhűtött vajastészta
12 kisebb krumpli
kevés olivaolaj
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A krumplikat meghámoztam és egy evőkanálba tettem, majd késsel a kanál széléig vágva nagyon sűrűn, és amennyire lehet, egyenletesen bevagdostam. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek kevés olivaolajjal megkenve, és elkezdtem sütni.
A halszeleteket szárazra töröltem, kicsi narancslével csepegtettem, olívaolajjal bekentem és megforgattam a színesbors-keverékben, reszeltem kis narancshéjat is rájuk.
A kiolvadt vajastésztát másfél centis hosszú csíkokra vágtam, 3-3 csíkkal körbetekertem ferdén, sávszerűen a halszeleteket. Ekkorka krumpliknak 45 perc kellett, ezért 25 percnél raktam be a lazacot melléjük.
Amíg sült minden, a vajat a reszelt narancshéjjal, az apróra vágott petrezselyemmel és a szintén apróra vágott zöld chilivel kikevertem.
A sütőből kivéve a lazac kapott még némi narancslevet és kis halmokat a csípős narancsos fűszervajból - aHasselback krumpliknak(bocsánat, burgonyáknak) már csak sima vaj és kevés petrezselyem jutott.
Ja, és hogy mirelit vajastészta meg fagyasztott lazacfilé... gasztroblogger az ilyen...
Ráadásul környezettudatosak is, mert egy régi NG-ban látták a nagyipari lazactenyésztés képeit (sokkal, de sokkal rosszabb, mint a legzsúfoltabb csirkegyár, - aquakultur, persze...) , és igen meg voltak elégedve, hogy nem, mi nem ilyen szegény halakat eszünk, hanem olyat, amit tisztességgel kihorgászva fogtak ki az óceánból - legalábbis ezt állította a SPAR a filé csomagolásán, és nem antibiotikumba és béta-karotinba fullasztott beketrecezett jószágok voltak a boldogtalanok.
Szóval legközelebb dupla adagot kell venni, a filé tökéletes volt, és emberi áron lehetett hozzájutni - lazacból nem kell féltányérnyi adag, hiszen a legzsírosabb húsú halak egyike, ráadásul esszenciális - vagyis a szervezet által elő nem állítható - omega-3 zsírsavat tartalmaz. De nem ezért eszzük, hanem mert finom. És az omega-3 hő hatására úgyis tönkremegy, az eszkimók meg a japánok nyersen eszik ezeket a halakat, ők tudnak valamit...
Hozzávalók:
személyenként egy 10-12 dkg-os lazacfilé
- és négy személyre:
2 ek. durvára őrölt színesbors-keverék
1 kis csokor petrezselyem
5 dkg vaj
1 zöld thai chili
1 nagy narancs lereszelt héja és leve
2 lap mélyhűtött vajastészta
12 kisebb krumpli
kevés olivaolaj
A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
A krumplikat meghámoztam és egy evőkanálba tettem, majd késsel a kanál széléig vágva nagyon sűrűn, és amennyire lehet, egyenletesen bevagdostam. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek kevés olivaolajjal megkenve, és elkezdtem sütni.
A halszeleteket szárazra töröltem, kicsi narancslével csepegtettem, olívaolajjal bekentem és megforgattam a színesbors-keverékben, reszeltem kis narancshéjat is rájuk.
A kiolvadt vajastésztát másfél centis hosszú csíkokra vágtam, 3-3 csíkkal körbetekertem ferdén, sávszerűen a halszeleteket. Ekkorka krumpliknak 45 perc kellett, ezért 25 percnél raktam be a lazacot melléjük.
Amíg sült minden, a vajat a reszelt narancshéjjal, az apróra vágott petrezselyemmel és a szintén apróra vágott zöld chilivel kikevertem.
A sütőből kivéve a lazac kapott még némi narancslevet és kis halmokat a csípős narancsos fűszervajból - aHasselback krumpliknak(bocsánat, burgonyáknak) már csak sima vaj és kevés petrezselyem jutott.
Ja, és hogy mirelit vajastészta meg fagyasztott lazacfilé... gasztroblogger az ilyen...
Én meg fagyasztott makrélát vettem u.ott és finom volt. Bár azt nem tudom hogy igazi volt-e vagy rajzolták.
VálaszTörlésettöl most itt menten elájulok! annyira jól hangzik és olyan szépek a fotók, hogy ki nem fogom bírni jövö hévégéig, aíkor majd el tudom készíteni!!!!
VálaszTörlésTényleg nagyon finom lett és borzasztó egyszerű is, épp gondolkoztam azon hogy lecseréljük a karácsonyi menüben a pisztrángot vele.
VálaszTörlésHa gondolod nézz be hozzám :)
VálaszTörlésEz konkrétan melyik Spar?
VálaszTörlésVoltam már 9-ben a héten, de sehol nem láttam lazacot, vadlazacot.
Nagyon megkívántam, egy útbaigazítást megköszönnék.
Ez csak akcióban szokott Sparban lenni. De az Alidban és a Lidl-ben rendszeresen látom. Két szelet, 250 gr van egy dobozban!
VálaszTörlésUgyanez van sima lazacban is fagyasztottban mindkét helyen rendszeresen.
VálaszTörlés