Ne kapjon senki a szívéhez: a mai élelmiszerárak mellett nem jelenti a luxus magasfokát némi vadétel beiktatása az étrendünkbe ( márha nem vadászunk, az azért költségesebb). Azt a gyönyörű szarvaslábszárat, amiből ez a leves (is) készült, a Metróban vettem még októberben, tény, hogy fagyasztva, de kilója pont annyiba került, mint amennyibe a csirkemellfilé. Ráadásul a 80 dekányi részéből készült pörkölt négy, de inkább hat embernek is elég. A hús felvágása közben még időben eszembe jutott, hogy kellene egy jó kis levest is főzni belőle. Csak a tárkonyos ragu jöhetett szóba, ez ugyanis nálunk a házi húslevessel és a minestronéval benne van az első háromban.
Hozzávalók két személyre:
20 dkg szarvashús ( őzből vagy vaddisznóból is finom)
1 kis fej vöröshagyma
1 kisebb répa
5 dkg petrezselyemgyökér, zeller,karalábé vegyesen vagy szólóban
2 ek olaj
1 fél babérlevél
1 tk. szárított tárkony
őrölt bors
só
pici citromlé
1 tk. liszt
fél dl tejszín
Az olajon az apróra vágott hagymát pici sóval megfuttattam, fehéredésig pirítottam vele együtt a kis kockákra vágott húst, felöntöttem 6 dl vízzel és lassú lángon főzni kezdtem. Mikor felforrt, lehaboztam, beleraktam a tárkonyt, a babérlevelet, kevés borsot őröltem bele és további egy órát lefedve főztem. Ekkor tettem bele a karikákra vágott répát a többi kockázott zöldséget és sót. További fél óra alatt a zöldségek is megfőttek, és a hús is tökéletesen puha lett.Visszapótoltam az elpárolgott levét és levettem a tűzről pár percre, hogy hűljön egy kicsit, nehogy összerántsa a tejszínt. A tejszínt, a lisztet és kevés hideg vizet csomómentesre kevertem, és behabartam vele a levest. Visszatettem a tűzre és kevergetés mellett összeforraltam. Tálalás előtt még pár csepp citromlével és némi tárkonnyal ízesítettem, mert a tárkony íze hajlamos főzés közben elillanni a levesből.
Ui.: Ahogyan a marhahúsra is, úgy a vadhúsokra is igaz, hogy minél világosabb, annál fiatalabb volt az állat. Érdemes válogatni, mert egy öreg vadkanból nem nagyon lesz omlós pörkölthusi. Nekem ez a metrós fagyasztott Öreglak választékból mindig sikerült eddig, az apróhús sem okozott csalódást, pedig ott van némi veszteség, de annak az ára még barátibb.
Ui.: Ahogyan a marhahúsra is, úgy a vadhúsokra is igaz, hogy minél világosabb, annál fiatalabb volt az állat. Érdemes válogatni, mert egy öreg vadkanból nem nagyon lesz omlós pörkölthusi. Nekem ez a metrós fagyasztott Öreglak választékból mindig sikerült eddig, az apróhús sem okozott csalódást, pedig ott van némi veszteség, de annak az ára még barátibb.
Nálunk is van egy befutó szarvasleves. Hasonló, mint a Tiéd csak nincsen benne tárkony, van viszont dijoni mustár, meg gnocchi. Az is nagyon finom, érdemes kipróbálni!
VálaszTörlés(itt az enyém)
A fagyasztott szarvas miatt ne aggódj. A hatályos törvények szerint hivatalosan ma Magyarországon vadat forgalmazni csak fagyasztva lehet. Ennek hozadéka, /valamint újkeletű baromságként/ hogy mostantól a tenyésztett gyöngytyúk is vadnak minősül. Elmebeteg ország!
VálaszTörlésNahát, ezt nem is tudtam. Pedig szakmába vág...:-)) Valóban még a Csarnokban sem láttam soha vadat. Igaz ismerőstől, rokontól meg természetes volt frissen kapni.
VálaszTörlésA gyönygytyúk az meg egyátalán vadászható? Én azt hittem, az csak a baromfiudvarokon kapirgálva található.
Ízbolygó, megnézem.Gondolom ezután már elég egy könnyű második...