2007. október 1., hétfő
VKF! IX. - Csirkemájas mini terrine
A belsőségekkel kiegyezem döntetlenben.
Jöhet a máj, a máj és még a máj, zúza és szív az igazi tyúkhúsleves része, a még nem oly távoli gyermekkorban természetes volt a levágott szárnyas vére is a levesbe főzve; disznóvágáskor a vérpörkölt - de kizárt, hogy marhagyomrot és sertésagyvelőt netán disznósajtot egyek. Ennyit személyes ízlésemről röviden.
A terrine-ről pedig annyit, hogy nevét arról a szögletes agyagedényről kapta, amiben sütik az eredetileg valamilyen húsból, májból készült, gőzölt és hidegen szeletelt finomságot. Amikor kicsit szétnéztem a neten, kiderült, hogy csinálják például polipból és ördöghal-májból is...
Nekem azóta személyes kedvencem, hogy pár éve kedves barátném egy munkahelyi batyubálon elkápráztatott vele mindenkit. A recept azóta is fellelhetetlen, csak nagyjából-emlékezetből csináljuk, de egyébként a variációs lehetőségek száma végtelen: hazájában, Franciaországban ahány hentes, csemegebolt, annyi terrine.
Ja, igen. Nálam most épp kerek és sok kicsi, valamint fémedény.
Hozzávalók: (12 darabhoz)
1 kg megtisztított csirkemáj
tej
0,5 dl konyak
1 evőkanál zöldbors
12 db aszalt sárgabarack
5 dkg olvasztott vaj
40 dkg baconszalonna
só
A megtisztított máj azt jelenti, hogy el kell távolítani róla minden hártyát, a két lebenyt összekötő inakat és a nagyon látványos ereket is ki kell vágni. Az így megtisztított - és nagyjából négybevágott - májakat tálba tettem, felöntöttem annyi tejjel, hogy ellepje, hozzáöntöttem a konyakot és a zöldbors durvára tört kétharmadát. Egy éjszakát aludtak a hűtőben, hogy a májból a vér kiengedjen; így lesz szép, világos és selymes a máj, ha már kész lesz.
Másnap előmelegítettem a sütőt 160 fokra, és feltettem forrni egy teáskannában vizet.
A májról leszűrtem a konyakos-zöldborsos tejet, törlőpapírral majdnem szárazra töröltem. A vékony szeletekre vágott baconnal kibéleltem - a muffinsütőt :-))
Itt közbevetném, hogy tökéletesen jó a szögletes 28-32 cm-es fém sütiforma, gyönyörűen lehet szeletelni és nem vesz fel annyi bacon-t sem. Na de aki VKF-ezik..
A baconoknak úgy kell túllógni a forma peremén, hogy szépen vissza lehessen hajtani és befedni vele a májat.
A kibélelt formákat félig töltöttem a májjal, középre raktam az aszalt barackot, pár szem zöldborsot,picit sóztam, teletöltöttem májjal a formákat, újra sóztam egy kicsit, egy kávéskanál olvasztott vajat csorgattam rá és ráhajtogattam a baconok kilógó végeit.
A forró sütőbe tettem egy tepsit, beletettem a megtöltött muffinsütőt és a tepsibe, a forma 2/3-áig öntöttem a lobogó vizet és 1 órán át gőzöltem.
Ezalatt a máj engedett némi levet - gondolom a cserépedény azt szépen felszívná, ezt némileg pótolja az aszalt gyümölcs - ezért egyszer óvatosan leöntöttem róla.
Az óra leteltével kivettem -ekkor is volt rajta némi lé, de azzal már nem foglalkoztam - hagytam kicsit hűlni, majd lenyomattam minden egyes formát - na ez viccesen nézett ki, sorakoztak rajta a vízzel töltött jénai poharak. ( A szögletes formához ideális pár csemegekukorica-konzerv )
Mikor teljesen kihűlt, már nem is nagyon kellett lenyomatni, betettem a hűtőbe újabb pár órára. (Minimum 6-8 kell a teljes áthűléshez.)
A kis forma előnye, hogy könnyen lehet a grill alatt meleg ételt varázsolni belőle. A fémformában egyébként a bacon kevésbé marad zsíros, picit megsül, így a finnyásabbja is megeszi hidegen.
Még annyit, hogy a nagyon-nagyon-igazi máj terrine-t ennél alacsonyabb hőmérsékleten (65-70 C-on és csak kb. félóráig ) gőzölik, de én sose mertem kockáztatni.
A zöldbors-konyak-aszalt barack figura helyett lehet még játszani, csak néhány ötlet:
aszalt vörösáfonya-portói-gyömbér, aszalt füge - konyak- narancshéj, mazsola-tokaji, rozmaring- aszaltszilva
stb. stb...
Jó kísérletezést!
A recept úgy kb. 7 éve a Nők Lapjában jelent meg, azt csinálta meg Ági, én esküszöm, hogy volt benne tejszín is valahol, de nem hiányzik.
Tudtam én, hogy lesznek még jó kis pástétomos receptek!Az enyém is hasonló, de ezt feltétlen kipróbálom!
VálaszTörlésKösz és majd tudósíts, milyen lett.
VálaszTörlés