2012. szeptember 4., kedd

Mogyorós-körtés galette tejcsokival (és rozmaringgal)



Bár a rozmaring a címben zárójelben van, valójában nekem főszereplő volt. Meg sem kíséreltem a gyerekeknek szánt sütirészre tenni - a nevelés fontos, igen, de nincs annál bosszantóbb, ha a főleg nekik szánt sütit két falat után valamilyen sürgős, azonnali halaszthatatlan dologra hivatkozva félretolják, mert idegenkednek a szokatlan íztől. Így aztán ők kapták nagyobbrészt csak simán, mi pedig elhatároztuk, hogy legközelebb egy egész tejcsokis-rozmaringos-körtés sütit fogunk megenni kettesben, de ki fogom próbálni tejcsoki-mousse formában is.
Annyira jó lett a tejcsoki-körte-rozmaring párosítás - a sima kis mogyorós tésztát-körtét hirtelen nagyvilági és izgalmas süteménnyé varázsolta. Sikerült eltalálni ( véletlenül, csak úgy kísérletképpen) a jó arányokat is, nem ugrik ki egyik összetevő elé se a rozmaring erős, aromás íze, a lágy körte, az édes tejcsoki és a friss rozmaring nagyon klasszul muzsikáltak együtt.

A rozmaring nélküli háromnegyede is eltűnt pillanatok alatt, ha valaki kevésbé bátor, a fűszerezést   nyugodtan próbálja ki csak a süti negyedén.

Hozzávalók: (8-10 szelethez)

25 dkg liszt
3 ek darált mogyoró
12 dkg hideg vaj
8 dkg porcukor
1 egész tojás
csipet só
4-5 darab durvára tört keksz vagy babapiskóta  
3 nagyobb körte
5 dkg tejcsoki
15 cm-es rozmaringág (az egész  tortához)
4-5 darab durvára tört keksz vagy babapiskóta

(vaníliafagyival se rossz:)

 
 
 Az első három hozzávalót  késes robotgépben morzsásítottam, majd kézzel gyorsan összegyúrtam a porcukorral és a tojással. 30 percet hűtőben pihentettem a tésztát.

A sütőt 190 fokra előmelegítettem. 
A tésztát jól lisztezett munkalapon, kb. 40 cm átmérőjű körlappá nyújtottam.
A körték magházát kivágtam, és  8-8 gerezdre vágtam őket.
A tésztalapot megliszteztem, a nyújtófával óvatosan feltekertem és egy 30 cm-es sütőformára helyeztem.
( sima tepsi is tökéletesen megteszi - ekkor hagyjunk ki körben 4-5 centit, amikor a körtegerezdekkel kirakjuk, majd ezt hajtsuk a körtékre) a tésztát a kekszmorzsával megszórtam, körberaktam a körtéket,  a tészta kilógó  szélét rájuk hajtogattam és 20 perc alatt megsütöttem ( amikor a tészta széle körben pirult, kivehető)
A rozmaringágról leszedett levélkéket felvágás nélkül, sütés előtt szórjuk a körtékre.
A tejcsokit  400W-on a mikróban kb. 15-20 másodperc alatt, két keverést közbeiktatva felolvasztottam és  a tortára csíkoztam.
Tejcsoki helyett kevés áttört barackdzsemmel is átkenhetjük sütés után a körtéket, ekkor szép fényt kapnak.

2 megjegyzés:

Judyt írta...

Nagyon guszta!! És nekem rozmaringgal is jól hangzik ;)

Eva írta...

Zseniális! Ezt meg fogom csinálni. Ráadásul imádom a rozmaringot...mmm. :-)

Related Posts with Thumbnails