Az első próbálkozás törött kézzel nem volt az igazi. Azóta is sütöttem már többször, de a szögletes formákban, de akármekkorák is, úgy éreztem, nincs elég hely a tésztának. Igazam volt...A várakozási idők pontos betartásával majdnem vattacukor-szerű, könnyű kalács lett az eredmény. Az összeállításon változtattam kicsit, sima lisztet használtam, a tejport is kihagytam, viszont - mint minden más tésztánál is - a szárított élesztőt igenis megfuttatom: sokkal jobban dolgozik így. Most ez a kedvenc "legyen kalács a vacsi" receptünk, még a kakaós csigát is lenyomta a gyerekeknél, ami nagy szó...
60 dkg liszt
10 gr szárított élesztő
8 dkg cukor
1 tojás
2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
9 gramm só
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, a tej, tejszín langyos.
A lisztbe vájt mélyedésben az élesztőt elkevertem egy ek. cukorral és a langyos tej felével. Kicsi lisztet is hozzákevergettem és 10 percig állni hagytam. Hozzáadtam a tejszínt, a maradék tejet, cukrot és az elkevert tojást és 20 percig dagasztottam, úgy, hogy a sót csak az utolsó 5 percben adtam a tésztához.
Folpackkal szorosan letakart nagy tálban 45 percig kelesztettem - ha nem futtatjuk az élesztőt ennél több idő szükséges.
Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrtam, 4 egyenlő részre osztottam, és a kis bucikat 20 percig letakarva kelni hagytam.
Ezután egyenként kb. 8 cm széles, 60 cm, hosszú csíkot nyújtottam belőlük, feltekertem és az így kapott kövérkés kifliket középen keresztben éles késsel kettévágtam. A 28 cm-es, sütőpapírral bélelt csatos formába körben úgy rakosgattam be őket, hogy a vágott felük nézett a forma oldala felé.
Újabb kb. 60 perces kelesztés következett letakarva, majd a 175 fokos sütőben 40 percig (tűpróba) sütöttem, a sütőből kivéve sűrű cukoroldattal fényeztem.
Eredeti recept itt.
Eredeti recept itt.
3 megjegyzés:
de szép!
Nem csodálom, hogy kedvenc lett, nagyon guszta! Kár, hogy szeletet nem fotóztál belőle...Megkukkantottam volna belülről is! :o)
Nagyon későre lett kész, látszik is a villanyfényes fotón, és ez azon forrón készült fotó, amint kihűlt meg rávetették magukat :D
De ez a kalácstészta annyira megbízható, ha a kelesztési időt be van tartva, egyszerűen elrepül...
Megjegyzés küldése