2009. november 11., szerda

Chilis sertéscsíkok






A gép (karja) forog, bár alkotói válságot okozott, amikor a sűrű, tejszínes-mandulás-citromos rizsgombócokat egyenletes masszává gondolta tömöríteni :(. De túltettem magam rajta, viszont a gombócokat ezután, úgy gondolom, meghagyom Grenadine-nak.

Szárzeller. Ez az én kedvencem mostanában. Lehet, hogy hús nem is kellett volna bele... A szárzeller fűszeres, diós illata annyira passzol az őszhöz, gyönyörű a színe még sütve is, csinos cakkos szélű szeletkékre lehet vágni; tökéletes. Ebben az ételben a csípős chilihez, a répa édességéhez jól jön a hűvös zöldje és az icipicit kesernyés, földes íze .



Hozzávalók: (2 személyre)

30 dkg sertéshús (karaj)

1 kis vöröshagyma

2 szárzeller-szár

15 dkg sárgarépa

3 ek szójaszósz

2 ek citromlé

2 ek sherry

1 teáskanál tört chili vagy fél tk. chilipor

fél kk. só

1 gerezd fokhagyma

2 tk. barna nádcukor

1 ek. olaj


A húst vékony csíkokra vágtam és kicsit bepácoltam 2 ek. szójaszósz és 1 ek citromlé keverékébe, amíg a zöldségeket nyiszáltam. A répát 1-2mm-es csíkokra (juliennere, mondjuk) a zellerszárat és a vöröshagymát hagymát 1 mm-es félkarikákra vágtam.

Az Actifry-ban 1 percre előmelegítettem az olajat, a vöröshagyma 2 percig párolódott, majd 3 percig tartott míg a hús átpirult. Ezután hozzáadtam a többi zöldséget, a fűszereket, még egy-egy kanál szójaszószt és citromlevet, a cukrot, és egy picit sóztam még, hiszen a szójaszósz is sós. 6 perc kellett, és kész volt az ebéd, a hús tökéletes, a zöldségek még ropogósak.

Nem vagyok általában ennyire precíz, ( itt egy szemforgatós szmájli-nak kéne következnie, melyhez csatlakozhatnak a rokonok, barátok és üzletfelek) de a gépen beállítható időmérő van, ami nagyon kényelmessé teszi a kísérletezést.

A Tefal és az Essencia főzőiskola támogatásával.



5 megjegyzés:

  1. Borzolod itt a kedélyeimet ezekkel a receptekkel folyton :-) Nem cserélünk időnként gépet? Ti addig ennétek egészséges párolt finomságokat, mi meg jó kis sülteket :-)
    N
    ui. a szárzeller nekem is jöhet. Bármikor, bármennyi.

    VálaszTörlés
  2. Ez mar nekem is eszembe jutott, ugy ennek egy sult krumplit...

    VálaszTörlés
  3. én is figyelemmel követem, hátha rájövök, mit tud még azon kívül, hogy egyforma kockákra vágott dolgokat süt jó pénzért :)

    VálaszTörlés
  4. figyelemmel kísérem. Horasz hogy beelőzött!

    VálaszTörlés
  5. Hát pont ezért kísérleteznék a gombócokkal, de biztos valami szemmelverés esete forog fennn...

    Egyébként annyira nem eszünk mélyzsíradékban sült dolgokat, hogy ilyenre kevés ötletem akad, azt helyettesítené igazából a gép egészségesebb módon. Egyébként a kevés olaj plusz forró levegő kombó nagyon jól utánozza a sok olajban való pirítást, és nem is szárad ki a cucc, mert közben gőzölődik is, ez az előnye a gépnek még a kockák-csíkok alakzatnál is.:)

    ha jól vannak eltalálva a sütési idők (mint nálam ;)) akkor tutira lehet menni omlós, de sült husi téren!

    VálaszTörlés

Comments