2015. március 19., csütörtök

Tejcsokis-kókuszos csókok




Nekem az étcsokis verzió jön be jobban, de a család többi tagja a  irtózatos mennyiségben képes  Milka csokit  eltüntetni napok alatt, ezért nem csodálkozom, hogy ők erre a tejcsokis verzióra szavaztak. A nutella íze nem is  érződik ki, elnyomja a kókusz és a tejcsoki, inkább azért jó bele, hogy a hűtőből kivéve ne kelljen kőkemény csokiba harapni; így pont fogyasztható, meleg napokon nem lehet kinnhagyni sem, de mivel pillanatok alatt elfogyott, a maszatolás szörnyű veszélye egyébként nem fenyegetett bennünket.


Hozzávalók:

10 dkg tejcsoki
6 dkg nutella
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg natúr kukoricapehely



A kockákra tördelt tejcsokit és a nutellát összeolvasztottam a mikróban, 20 másodpercenként átkeverve. Belezúdítottam a kókuszt és a kukoricapelyhet és óvatosan átforgattam, hgy a pelyhet mindenütt befedje a csoki, de ne törjenek össze. Két kiskanállal sütőpapírral halmoztam és 15 percre hűtőbe raktam.

2015. március 17., kedd

Sült zeller-krémleves



A múlt heti sült zöldségekből végül a zellerre esett a választásom, nem mintha nem lenne mindegy, mert a gyerekek a nyers sárgarépán kívül úgysem esznek meg semmilyen gyökérzöldséget - így aztán övék volt a húsleves alap, miénk pedig ez a szuper leves: a zeller édes, karamelles ízéhez tökéletes volt a narancsos olívaolaj és a friss kakukkfű. Én bármennyit megtudnék belőle enni, és ha van valamilyen semleges ízű kruton is hozzá, hétközben ebédre nem is kell több.


Hozzávalók (2 személyre)

25 dkg zeller, tisztítva
1 kisebb krumpli
1 kk. tengeri só
5-6 dl húsleves
1 tk. kakukkfű
2 ek olívaolaj ( narancsos vagy fél narancs reszelt héja)
1 dl tejszín

A zellert és a krumplit ujjnyi vastag szeletekre vágtam  és egy tálban, folpackkal letakarva 4 percig 800 watton pároltam a mikróban. A levet leöntöttem róla, megforgattam az olívaolajban, sóztam, megszórtam a kakukkfű felével, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
A húslevessel és a kakukkfű másik felével (és a reszelt narancshéjjal, ha sima olívaolajat használunk)  összeforraltam, botmixerrel pürésítettem, közben hozzáadtam a tejszínt is, és még egy percre visszatettem a tűzre.
Kis tejszínnel, narancsos olívaolajjal locsoltam, és a kertből kevés, már éledező kakukkfűvel megszórva tálaltam.

2015. március 12., csütörtök

Málnás-citromos tiramisu




Nincs benne ugyan kávé, ami a tiramisu lelke, de azonkívül minden, ami a tiramisuhoz kell, szóval nevezzük csak tiramisunak. Akármennyit nyígunk, a tavasz mindjárt itt van, sőt, májusban  észrevesszük, hogy már lassan vége (esetleg, hogy nem is volt, de ezt a verziót most ne vetítsük), le kell fagyasztani az epret, tehát muszáj megenni a dugdosott málna-aranytartalékokat. 
Erre született ez a desszert, meg arra, hogy ne csak a méltatlanul hétköznapi turmixokban végezze a raktárkészlet, és  a koncepció az volt, hogy  a málna kiolvadó levét majd jól beszívják a babapiskóták a kávé helyett, és így is lett. 
Sajnos nem vártunk 4-6  órát, míg vállalhatóan néz ki egy kehelyből kiügyeskedett szelet, ezért nincs belső fotóm, de a babapiskóták már 3 óra után is pszichedelikus piros színben tündököltek, finom puhák és édes-savanykásak voltak a citromtól és egy kis citromlikőrtől. Ha van egy kis dugi málnátok a nyárról a fagyasztóban, ne hagyjátok ki.

Hozzávalók: (4, max 6 személyre, 20 cm átmérőjű tálban)

4 tojás sárgája
8 dkg cukor
2 tojásfehérje
50 dkg mascarpone
40 dkg málna
15 dkg babapiskóta
4 ek. citromlé
2 ek. citromlikőr

A tojások sárgáját világos-habosra kevertem a cukorral, majd belekevertem a mascarponéba. A fehérjéket habbá vertem és ezzel lazítottam a sűrű krémet.
A málnát csak annyi időre tettem be a mikróba, hogy ne legyen jeges,  épp ne kezdjen levet engedni. ( Jó ha olyan málnánk van, amin nem csapódott ki a mélyhűtőben vagy a szállítás során túl sok pára,szóval nem  vizes-jeges...)
A babapiskóták felével kiraktam a kehely alját, meglocsoltam a citromlé és a likőr felével, erre jött a málna fele, majd a krém fele, és ugyanígy még egy hasonló rétegzés.
Néhány óra hűtés után tálalható.


2015. március 11., szerda

Sütőben sült zöldségek



Ilyenkor tél végére már olyan édes minden gyökérzöldség, hogy simán rágicsálom a zellert és a petrezselyemgyökeret is, mint a répát, megsütve pedig azért különösen  jók, mert finom karamelles ízük van, amire a pici cukorral kívülről is rásegítünk. Ebben a verzióban a legütősebb mégis a narancsos olívaolaj finom aromája; ha valaki nem kap ilyen mennyei jóságot a Segítsüti nyertesétől, mint én, akkor kevés reszelt narancshéjjal dobja fel az olívaolajat a fűszerek elkeverésekor.

Hozzávalók: (2 személyre köretnek)

20-20 dkg répa,petrezselyemgyökér és zeller
1  csapott tk. só
1 kk. barna nádcukor
bors
2 tk. kakukkfű
2 tk. szárított rozmaring
2 ek narancsos olívaolaj és még a kisülést követően is locsoljunk rá ha nem sajnáljuk...:)


A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A megtisztított zöldségeket nagyjából hasonló méretű hasábokra vágtam, majd 3 percig 8000Watton a mikróban pároltam, folpackkal szorosan letakarva. Leöntöttem róla a keletkezett levet, és beleforgattam a fűszeres-olívás keverékbe.
Kb. 20-25percig sütöttem.


2015. március 5., csütörtök

Lassan sült oldalas szárazpácban



Már régóta készültem valami jó csípős-mázas pácolt oldalast sütni, de azután úgy gondoltam, le a sütő rendszeres nyitogatásával, kenegetéssel és lesegetéssel, keressünk valami más megoldást. Így döntöttem a száraz pác-lassú sütés kombó mellett és nem bántuk meg. Kellett hozzá persze egy klassz,igazán  húsos oldalas, ami a lassú sütés miatt vajpuha és omlós lett, és tökéletesen átjárta a száraz pác, ráadásul finom, vékony kérget is képezett a tetején, de nem égett meg az alacsony hőfokon. Mellette kész lett a fűszeres krumpli is, de remélem legközelebb már majd kinn lehet grillezni hasonlót...
A szárazpác összetételénél ez a poszt volt a kiindulópont, de nagyjából mindenki döntse el maga, milyet szeretne, ami biztos az a só-bors-paprika-chili-barnacukor alap - a cukor ad kis ropogós-karamelles karaktert a pácnak, egyáltalán nem lesz édes jellege a húsnak, nem szabad kihagyni szerintem.

Hozzávalók:

kb. egy kilós húsos oldalasdarab
10 gr őrölt pirospaprika
10 gr durvaszemű füstölt só
fél kk. frissen őrölt bors
1 tk barnacukor
2 tk. kakukkfű
1 kk. őrölt rozmaring
fél. kk őrölt chilipor
4 szárított chili
kevés olaj

A pác hozzávalóit elkevertem, a húst átkentem kevés olajjal és megszórtam a páccal mindkét oldalát. Egy óra álldogálás után 130 fokos sütőbe raktam és 4 órán keresztül sütöttem.
Az utolsó fél órában raktam mellé a steakkrumplit (recept itt), ekkor 200 fokra felvettem a sütőt, de a húst duplán hajtott alufóliával letakartam.

2015. március 3., kedd

Csokitorta ( a fekete szörnyeteg)




Jön a tavasz, és kettő egy méretet le kellene dobni? Semmi gond! Csak sütni kell egy ilyen tortát, enni egy-két vékonyka  szeletet, és garantáltan nem kívánunk édességet egy hétig. A francia neve " a fekete szörnyeteg" - biztos azért kapta ezt a nevet, mert alapvetően gonosz dolog édesszájúakat egy hétre arra kárhoztatni, hogy a csokis süteményeknek még a gondolatát se bírják elviselni...
Az eredeti recepthez képest kicsit visszavettem a mennyiségekből, így laposabbak a szeletek, de így is durván kiadós; kapott egy kis kávét, hogy mélyebb legyen az íze, és a tojások fehérjét is felvertem kissé, mert csak simán a "tésztába" rakva úgy gondoltam, iszonyatosan sűrű lesz a massza. Szerintem kifejezetten jót tett neki, így picit megemelkedik a sütés közben, de azután szépen visszaereszkedik és egyenletesen bevonható - még egy kis csokival.
Én kerámia formában sütöttem, ami stabilabban adta le a hőt, de nehezebb volt szépen szeletelni, ezért inkább a kapcsos fémformát javasolnám, annak az oldalát is ki lehet bélelni sütőpapírral, de lehet, picit hamarabb sül meg benne, mint ebben.
Nagyon kellett hozzá a felvert cukrozatlan tejszínhab, de el tudok képzelni valami fanyar kis narancsdzsemet/szószt is mellé.

Hozzávalók: (20-22 cm-es formához, 16 szelet simán)

1,5 dl víz
20dkg cukor
2 tk instant kávé
8 dkg vaj
30 dkg étcsokoládé
4 kisebb tojás

-a tetejére:
7 dkg csoki
0,7 dl tejszín
1,5 dkg vaj


A vizet és a cukrot egy kicsi lábasban elkevertem, közepes lángon felforraltam és a forrástól számítva még 5 percig főztem, belekevertem az instant kávét és  hűlni hagytam.
Míg felforrt, 3 perc alatt összeolvasztottam  vajat és az összetördelt étcsokit a mikróban 800 watton, közbe-közbe megkevergetve, nehogy a csoki megégjen.
A langyos szirupot belecsorgattam és simára kevertem, majd belekevertem a tojássárgákat. A fehérjéket laza, lágy habbá vertem, majd óvatosan beleforgattam a csokis masszába. A forma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a keveréket, párszor a pulthoz  ütögettem, hogy a légbuborékok eltávozzanak, mahjd a 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöttem. (Mikor már a közepe nem remeg, ha kicsit megmozgatjuk a formát ki lehet venni.)

A tejszínt jól felmelegítettem, az összetördelt csokira öntöttem, 3 perc után gyors mozdulatokkal simára kevertem, közben a puha vajat is hozzáadva, és a kihűlt torta tetejére öntöttem, egyenletesen elkentem. Hűtőben fél órát pihenhet felvágás előtt.

A recept eredetije itt.
Related Posts with Thumbnails